Valberedningen i AB Volvo lägger fram reviderat förslag till styrelse

Valberedningen i AB Volvo lägger med anledning av offentliggörandet av nyheten att Li Shufu via Geely Group går in som huvudägare i Daimler ett reviderat förslag till styrelse. Valberedningen föreslår inte längre omval av Håkan Samuelsson.
1860x1050-news-common-volvo-sign

Valberedningens förslag är i övrigt oförändrat i förhållande till det förslag som presenterades den 23 februari 2018. Valberedningen föreslår således att Eric Elzvik väljs till ny styrelseledamot vid årsstämman den 5 april 2018. Valberedningen föreslår också omval av ordförande Carl-Henric Svanberg samt av ledamöterna Matti Alahuhta, Eckhard Cordes, James W. Griffith, Martin Lundstedt, Kathryn V. Marinello, Martina Merz, Hanne de Mora, och Helena Stjernholm. Lars Westerberg har meddelat att han inte står till förfogande för omval.

Anledningen till att Håkan Samuelsson inte föreslås för omval är offentliggörandet att Geely Group går in som största aktieägare i den tyska fordonstillverkaren Daimler, en av Volvokoncernens största konkurrenter. Volvo Car Group där Håkan Samuelsson är vd är ett dotterbolag till Zheijang Geely Holding Group vars huvudägare är Li Shufu.

Valberedningen i AB Volvo består av representanter för tre av bolagets största ägare, som tillsammans representerar 11,3 procent av de utestående aktierna och 33,5 procent av de utestående rösterna, och styrelsens ordförande. De ledamöter som representerar de största ägarna är Bengt Kjell, representant för AB Industrivärden, Yngve Slyngstad, representant för Norges Bank Investment Management samt Pär Boman, representant för Svenska Handelsbanken, SHB Pension Fund, SHB Employee Fund, SHB Pensionskassa och Oktogonen.

26 februari 2018

För ytterligare information, vänligen kontakta: Bengt Kjell, valberedningens ordförande, telefon:0705-94 53 98.

För fler nyheter från Volvokoncernen, gå till www.volvogroup.se

Volvokoncernen är en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvokoncernen tillhandahåller också kompletta finansiella tjänster och service. Volvo sysselsätter nästan 100 000 personer, har produktionsanläggningar i 18 länder och försäljning på mer än 190 marknader. Volvokoncernen omsatte 2017 cirka 335 miljarder kronor och är noterat på Nasdaq Stockholm. För mer information besök www.volvogroup.se.