En av de första Volvobilarna rullar ut från en fabrik på Hisingen

Välkommen att ta del av vår historia

Historik och milstolpar inom FoU

Volvo har sedan 1927 utvecklats från en liten lokal industriverksamhet till en av de ledande leverantörerna av kommersiella transport- och infrastrukturlösningar. Vi tillverkar lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och drivsystem för marint och industriellt bruk.

Volvo Group Sverige's första bil från Hisingen inne i fabriken

Från Hisingen ut i världen

Volvokoncernen har närmare 100 000 medarbetare över hela världen och produktion i 18 länder. Vi finns på 190 marknader globalt. Det gör oss till en av världens största tillverkare av kommersiella fordon. Vår långa och spännande resa började 1927 då företaget grundades av Assar Gabrielsson och Gustaf Larson.

Från Hisingen ut i världen
R&D milestones

R&D milestones

Volvo grundades för 90 år sedan och koncernens historia präglas av innovation. Volvos grundare, Assar Gabrielsson och Gustaf Larson, hade som mål att producera säkra fordon av hög kvalitet.

R&D milestones
Volvo Ocean Race – Life at the extreme – ett 20 år långt äventyr

Volvo Ocean Race – Life at the extreme – ett 20 år långt äventyr

Volvo Ocean Race har utgjort en fantastisk plattform för att bygga upp kundrelationer, stärka Volvos varumärke och presentera företaget och dess produkter för en global publik.

Efter sex tävlingar beslutade Volvokoncernen och Volvo Personvagnar 2018 att överföra ägandet och ansvaret för den här episka tävlingen till en ny ägare.

Se videofilmen om hur Volvokoncernen möter tusentals kunder på en sjudande sponsorplattform.

Läs mer om Volvo Ocean Race
Återblickar – historier från arkivet

Återblickar – historier från arkivet

Det har varit en ganska lång resa från 1927 då det allra första Volvofordonet rullade ut genom fabriksportarna i Göteborg. I dag är Volvokoncernen en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, entreprenadmaskiner och marin- och industrimotorer. Följ med oss ned i arkivet och läs om ett antal minnesvärda ögonblick i Volvokoncernens långa historia och vår händelserika resa.

Återblickar – historier från arkivet

Fler historiksidor i koncernen

Volvo Lastvagnar
Volvo Penta
Volvo Anläggningsmaskiner
Volvo Bussar
UD Trucks
Renault Trucks
Mack Trucks
Volvo Financial Services

Volvokoncernens historiska berättelser

Volvobolagen planerar för nytt upplevelsecentrum

Volvo Cars och Volvokoncernen utreder möjligheten att flytta Volvo museum från Arendal och skapa ett upplevelsecentrum i centrala Göteborg....

Renault Trucks börjar sälja eldrivna lastbilar nästa år

Renault Trucks, som ingår i Volvokoncernen, ska lansera en serie ellastbilar under 2019. Renault Trucks drar nytta av de erfarenheter företaget tillsammans med sina kunder gjort under tio års testning av eldrivna lastbilar i verkliga förhållanden. De ...

Guld för Volvos koncernfilm

Volvokoncernen har vunnit den prestigefyllda OttoCar-trofén i guld för sin senaste koncernfilm. Med hjälp av några av Europas främsta miniatyrvärldar visas hur Volvos lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och motorer är en förutsättning för att ...