Tekniska milstolpar

Tekniska milstolpar

Volvo grundades för 90 år sedan och koncernens historia präglas av  innovation. Volvos grundare, Assar Gabrielsson och Gustaf Larson, hade som mål att producera säkra fordon av hög kvalitet.

R&D milestones Starten

1927

Starten

Den första bilen rullar ut från produktionen. Den första lastbilen står klar året efter och den första bussen lanseras 1934.

Läs mer om vår historia
Trepunkts bältet

1959

Trepunktsbältet

1959 lanserar Volvo en världsnyhet – trepunktsbältet – som ska komma att rädda över 100 miljoner liv under årens lopp. 

Miljö hänsyn

1972

Miljöhänsyn

1972 blir miljöhänsyn ett av Volvos kärnvärden. Företaget menade att  dess produkter hade en negativ miljöpåverkan och var därför fast besluten att göra något åt det. 1976 introduceras trevägskatalysatorn, som effektivt minskar fordonens avgasutsläpp. 1990 lanseras miljökonceptbilen, miljökonceptbussen och miljökonceptlastbilen.

Automatisk Powershift

1981

Automatisk Powershift

Volvo BM lanserar Automatic Power Shift (APS). APS sparar bränsle och förbättrar prestandan genom att ständigt välja rätt växel utifrån de aktuella förhållandena.

Volvo I Shift

2001

Volvo I-Shift

Volvo Lastvagnar lanserar den nya, revolutionerande automatväxellådan I‑Shift, som blir en stor succé. Den tar hänsyn till flera olika parametrar när den väljer växel.

Renault Infomax

2002

Renault Infomax

Renault Trucks system Infomax, som mäter och analyserar bränsleförbrukningen, får Siemens innovationspris.

Penta IPS

2004

Penta IPS

En världsnyhet från Volvo Penta – drivsystemet IPS (Inboard Performance System) – revolutionerar båtvärlden. Volvo Penta IPS ger omkring 35 procent bättre effektivitet än raka axelinstallationer i marschfart.

Hybridkonceptet I-SAM

2006

Hybridkonceptet I-SAM

Ett kommersiellt alternativ för tunga fordon, som lastbilar och bussar, på rutter med många accelerationer och inbromsningar. Ger bränslebesparingar på upp till 35 procent.

Koldioxidneutrala lastbilar och fabriker

2007

Koldioxidneutrala lastbilar och fabriker

Volvokoncernen blir den första fordonstillverkaren som producerar sju koldioxidneutrala demolastbilar. Koncernen bygger även världens första koldioxidneutrala fordonsfabrik: Volvo Lastvagnars fabrik i Gent i Belgien. 2010 blir koncernen dessutom den första lastbiltillverkaren som får delta i Världsnaturfonden WWF:s Climate Savers-program.

I-See

2012

I-See

I‑See minskar bränsleförbrukningen vid fjärrtransporter. Vid backkörning reglerar I‑See växling, gaspådrag och inbromsning automatiskt. 

Dynamic Steering

2013

Dynamic Steering

Volvo Dynamic Steering är en elektroniskt styrd elmotor som är placerad på styraxeln och som gör förarens jobb både säkrare och bekvämare. Volvo Dynamic Steering är tekniken bakom den virala succén The Epic Split, som har flera miljoner visningar på Youtube.

Dual clutch

2014

Dual clutch

Volvokoncernen lanserar den första växellådan på marknaden med dubbelkoppling för tunga fordon. Dubbelkopplingen innebär att växlingen kan ske utan att kraftöverföringen avbryts.

El bussar

2015

Elbussar

Tillsammans med samarbetspartner inom olika sektorer utvecklar koncernen bussar och infrastruktur till ett elektrifierat bussnät i Göteborg.

Några av lösningens fördelar är låg ljudnivå, inga lokala utsläpp, 99 procent lägre koldioxidutsläpp och 80 procent lägre energiförbrukning.

2016-2017 Automation

2016

Automation

Utvecklingen av självkörande fordon går in i en spännande ny fas. Volvokoncernens självkörande lastbilar testas under jord i Kristinebergs gruva, som soplastbil i stadsmiljön och i sockerrörskörden i Brasilien. Volvo CE presenterar sitt nya konceptfordon, HX1, en autonom anläggningsmaskin.

2018

Uppkopplad, självkörande och elektrisk

Volvokoncernen fortsätter sitt omfattade arbete med att utveckla framtidens transporter. Det senaste exemplet är Vera, ett system där självkörande, elektriska fordon koordineras för att nå så effektiva och säkra transporter som möjligt.

2019

En miljon uppkopplade kundenheter

Torsdagen den 3 oktober 2019 överlämnade Volvo Construction Equipment fyra grävmaskiner utrustade med Volvos telematiksystem CareTrack till en dansk kund. Denna leverans markerade den officiella milstolpen då Volvokoncernen uppnådde 1 miljon uppkopplade kundenheter när det gäller levererade lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner. Denna prestation tros vara ett av de största antalet anslutna kommersiella fordon och maskiner i branschen. Den stora mängden data som samlas in används för att förbättra produktiviteten genom att öka drifttiden av fordon och maskiner, minska utsläpp och buller samt förbättra säkerheten i trafik och verksamhet.

Volvo Group History News

Volvobolagen planerar för nytt upplevelsecentrum

Volvo Cars och Volvokoncernen utreder möjligheten att flytta Volvo museum från Arendal och skapa ett upplevelsecentrum i centrala Göteborg....

Renault Trucks börjar sälja eldrivna lastbilar nästa år

Renault Trucks, som ingår i Volvokoncernen, ska lansera en serie ellastbilar under 2019. Renault Trucks drar nytta av de erfarenheter företaget tillsammans med sina kunder gjort under tio års testning av eldrivna lastbilar i verkliga förhållanden. De ...

Guld för Volvos koncernfilm

Volvokoncernen har vunnit den prestigefyllda OttoCar-trofén i guld för sin senaste koncernfilm. Med hjälp av några av Europas främsta miniatyrvärldar visas hur Volvos lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och motorer är en förutsättning för att ...