Vår organisation

Volvokoncernens olika verksamheter är organiserade för att få största möjliga fokus på kunderna och deras behov men också för att på bästa sätt utnyttja och ta tillvara koncernens stora och gemensamma resurser.

Volvokoncernen består av nio affärsområden: Volvo Trucks, UD Trucks & JVs, Renault Trucks, Mack Trucks, Volvo Construction Equipment, Volvo Bus, Volvo Penta, Arquus och Volvo Financial Services.

Vi kombinerar också det bästa av två världar genom att ha tre olika globala organisationer för tillverkning, teknikutveckling och inköp samtidigt som vi har ett tydligt ledarskap och ansvar för respektive varumärke för att säkerställa att kundernas behov tillgodoses i hela organisationen.

På så sätt kan koncernen utnyttja den fulla potentialen hos de olika varumärkena och samtidigt skapa en tydligare profil i de olika kundsegmenten.

organizational-structure

Våra affärsområden

Volvo Trucks

Volvo Trucks

Volvo Trucks är det näst största tunga lastbilsvarumärket i världen med lastbilar som säljs och servas i mer än 140 länder.

UD Trucks & JVs

UD Trucks & JVs

UD Trucks & JVs säljer tunga och medeltunga lastbilar samt specialfordon.UD Trucks etablerades i Japan 1935 och är ett av de ledande lastbilsmärkena i Japan.

Renault Trucks

Renault Trucks

Renault Trucks, med huvudkontor i Frankrike, förser sedan 1894 sina kunder med både robusta produkter och solida tjänster.

Mack Trucks

Mack Trucks

Mack Trucks, grundat 1900, är erkänd runt om i världen som "den amerikanska lastbilen du kan lita på". Varumärket är känt för att bygga hållbara och tillförlitliga fordon som får jobbet gjort.

Volvo Construction Equipment

Volvo Construction Equipment

Volvo Construction Equipment utvecklar, tillverkar och säljer ett antal olika typer av utrustning för anläggningsindustrin och andra verksamheter.

Volvo Buses

Volvo Buses

Volvo Buses utvecklar, tillverkar och säljer kompletta bussar och busschassier för stads-, linje- och turisttrafik.

Volvo Penta

Volvo Penta

Volvo Penta utvecklar, tillverkar och säljer motorer och drivsystem inom marinsegmentet. Volvo Penta levererar också motorer för olika industriella applikationer.

Arquus organisationer

Arquus

Arquus ansvarar för koncernens försäljning till myndigheter och organisationer.

Volvo Financial Services

Volvo Financial Services

Volvo Financial Services levererar konkurrenskraftiga finansiella lösningar till Volvokoncernens kunder.

Våra lastbilsdivisioner

Group Trucks Technology

Group Trucks Technology

Volvokoncernens globala organisation för teknikutveckling är ansvarig för forskning, motorutveckling och produktdesign kopplat till utvecklingen av koncernens lastbilar.

Organisationen har ca 7000 anställda, de flesta ingenjörer. De jobbar i globala team med fokus på att leverera produkter och service i världsklass.

Group Trucks Operations

Group Trucks Operations

Volvokoncernens organisation för tillverkning är ansvarig för all produktion av koncernens motorer och växellådor samt all produktion av lastbilar för varumärkena Volvo, Renault, Mack och UD. Organisationen rymmer även reservdelsförsörjning till koncernens kunder och logistikverksamhet.

Group Trucks Purchasing

Group Trucks Purchasing

Volvokoncernens inköpsorganisation ansvarar för  inköp av fordonskomponenter och delar inklusive eftermarknad för alla lastbilsvarumärkena i Volvo Group Trucks.

Inköpsorganisationen omfattar också de indirekta produkt- och tjänsteinköp (IPS) som görs i koncernen.

Lär dig mer om vår organisation

Vår globala närvaro

Vår globala närvaro

Vi är en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Vi tillhandahåller också kompletta finansiella tjänster och service.

Vår globala närvaro
Övriga verksamheter

Övriga verksamheter

Utöver Volvokoncernens lastbilsdivisioner och affärsområden så äger vi även andra verksamheter. Dessa bolag är en viktigt del av vår verksamhet och vår totala affär.

Övriga verksamheter
6 fabriksarbetare

Våra produktionsanläggningar

Volvokoncernen har fabriker i 18 länder runtom i världen.

Våra produktionsanläggningar

Dokument

Volvokoncernen Årsredovisning 2018

Lär dig mer om våra affärsområden och finansiella resultat i vår årsredovisning. 

Volvokoncernen Års- och hållbarhetsredovisning 2018(PDF, 12.2 MB)