Innovation

Innovativa transportlösningar omdanar morgondagens städer. Automatiserad körning, elektromobilitet och uppkopplade fordon ger tystare, renare och säkrare megastäder som kan tillåtas växa och blomstra. För oss inom Volvokoncernen innebär teknik viljan att röra sig framåt, att ständigt arbeta tillsammans för att bli bättre och prestera bättre. Det innebär kreativt och innovativt tänkande, utvecklingsinriktad och revolutionerande problemlösning – allt för att nå vår vision:

Att vara världens mest eftertraktade och framgångsrika leverantör av transportlösningar.  

11 500

Antal anställda inom R&D

15

Antal länder där Volvokoncernen har FoU-anläggningar

1,7

Miljarder dollar som lagts på forskning och utveckling under 2018.
Det blir många idéer!

Nyheter om innovation

Möt våra ingenjörer

Johan Tofeldt

Ingenjör

Möt Johan Tofeldt

Johan Tofeldt, teknisk projektledare för automatiserade lastbilar vid Volvo Group Trucks Technology, talar om automatisering – tekniken som påverkar alla på längre sikt – och om sitt jobb med automatiserade lastbilar i Volvokoncernen.

Tomas Karlsson

Software Product Owner Telematics

Möt Tomas Karlsson

”Det bästa är när jag och teamet står inför ett riktigt knivigt problem och sedan lyckas lösa det trots att det från början såg nästan omöjligt ut.”

”En av de mest spännande uppgifterna var att bidra till utvecklingen av funktionen I-see, som gör att lastbilen känner till hur de kommande backarna ser ut och sedan maximerar rörelseenergin, sparar bränsle och minskar koldioxidutsläppen.”

Börja arbeta hos oss

En global karriär inom utveckling av framtidens teknik

Börja arbeta hos oss

Hitta ditt drömjobb
Lyssna på din stad

Lyssna på din stad

Tänk dig en stad utan störande trafikbuller. Upplev Volvo 7900 Laddhybrid, en innovativ buss som visar vägen till ett tystare, renare och energisnålare samhälle. Upptäck vad den kan göra för din stad.

Utforska Volvo Bussars utbud
ROAR-projektet – robot och drönare i samverkan för autonom sophämtning

Drönare hjälper sophämtningsrobot att hitta soptunnorna

Studenter från tre universitet har samarbetat med Volvokoncernen och renhållningsföretaget Renova. Resultatet är en robot som hämtar och tömmer avfallskärl automatiskt. En drönare på taket på sopbilen skannar av området från luften och hjälper roboten att hitta tunnorna.

Få mer information om ROAR-projektet

Exempel på innovation

Samarbete är nyckeln

Samarbete är nyckeln

Dagens samhälle har många utmaningar framför sig.

För att  skapa de hållbara innovativa lösningar som krävs i framtiden har Volvokoncernen samarbete med många olika partners såsom unviersitet, forskningsinstitut och leverantörer.

Samarbete är nyckeln (engelsk site)
Volvo Concept Lab

Volvo Concept Lab

Volvo Concept Lab är en gemensam kommunikationsplattform för Volvokoncernen och Volvo-varumärket kring innovation.

Volvo Concept Lab (engelsk site)

Läs mer

Forskning och utveckling – milstolpar och innovation

Forskning och utveckling – milstolpar och innovation

En av anledningarna till att Volvokoncernen, efter cirka 100 år i branschen, fortfarande är ett livskraftigt företag är vår förmåga att alltid ligga i framkant när det gäller tekniken. Se vår innovationshistoria.

Forskning och utveckling – milstolpar och innovation
Volvo Materials Technology

Materialteknik

Volvo Materials Technology är en avdelning med specialister på området materialvetenskap och teknik, som ger stöd och hjälp åt Volvokoncernen, Volvo Cars och andra externa kunder.

bilder och filmer

Bildbanker

Här hittar du bilder och filmer från våra olika lastbilsmärken och affärsområden.

Bildbanker
Volvo Automation

Automatisering

Vi är övertygade om att automatisering kommer att omdefiniera de kommersiella transportlösningar som de flesta av oss är beroende av varje dag.

Automatisering
Volvo Elektromobilitet

Elektromobilitet

Elektromobilitet förändrar fordonsbranschen och kommer inom en nära framtid också att förändra vårt sätt att planera städer och infrastruktur.

Elektromobilitet
Innovation – uppkopplad teknik

Uppkopplad teknik

Volvokoncernen har branschens bredaste kundutbud när det gäller lösningar för uppkopplad teknik för lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner.

Uppkopplad teknik