Framtiden för eldrivna fordon

Elektromobilitet

Elektromobilitet förändrar fordonsbranschen och kommer inom en nära framtid också att förändra vårt sätt att planera städer och infrastruktur. Tänk dig busshållplatser inomhus på sjukhus eller köpcentrum eller leveranser nattetid som utförs av tystgående distributionslastbilar.

Vi på Volvokoncernen drar nytta av vår kompetens inom fordonsutveckling och automatiserade system och skapar ny teknik som inte bara sänker buller- och utsläppsnivåerna i städerna utan också förändrar bygg- och anläggningsbranschen för all framtid.

Buss från Volvo Group Sverige på vägen vid Avenyns Poseidon i Göteborg, Sverige

Buss från Volvo Group Sverige på vägen vid Avenyns Poseidon i Göteborg, Sverige

En studie framtagen i samarbete mellan Volvokoncernen, ABB, Göteborg Energi, Sweco, Vattenfall och Volvo Cars med syfte att starta en debatt om nyttor och kostnader med elektrifiering.

PussEl (PDF, 4.5 MB)
Elbuss från Volvo på en gata i Göteborg, Sverige

Göteborg ledande inom elbussar

Bättre transporter i städerna

Se videon
En lastbilschafför tankar en elektric Volvo lastbil

Vätebränsleceller

Elektrifiering av kommersiella fordon kommer att spela en viktig roll på resan mot ett klimatneutralt samhälle. Att använda vätebränsleceller är ett lovande alternativ för tunga laster och krävande fjärrtransporter. Grunden är den elektriska drivlinan, men även om batterier som energikälla är och förblir en viktig teknik, finns det fler bitar i e-pusslet. 

Batterielektriska fordon är en bra lösning för stadsdistribution, stadsbussar, regionaltransporter och liknande användningsområden. När det handlar om tunga laster eller långa körsträckor blir batteriernas egenvikt och tiden mellan laddningstillfällena begränsande faktorer. Här kommer vätebränsleceller sannolikt att vara ett lovande alternativ.

Läs mer om hur vi jobbar med vätebränsleceller

Fördelar med elektromobilitet

Minskade koldioxidutsläpp

Lägre bullernivåer

Högre energieffektivitet

Nyheter om elektromobilitet

Eldrivna brandbilar från Volvo Penta på väg till kunderna

Tre revolutionerande brandbilar med elektriska drivlinor från Volvo Penta är på väg till Berlins, Amsterdams och Dubais brandkårer för att testas av verkliga kunder....

Första Mack LR Electric-lastbilen överlämnad till New York City

Volvos dotterbolag Mack Trucks har överlämnat nycklarna till den efterlängtade Mack LR Electric-demonstrationsmodellen till tjänstemän i New York City of Sanitation (DSNY), som kommer att genomföra tuffa tester i verklig driftsmiljö....

NFI startar pilotprojekt med elektrifierade tunga lastbilar från Volvokoncernen

Genom Volvo LIGHTS-projektet kommer NFI, en stor transportör i Kalifornien, att testa batterielektriska lastbilars förmåga att framgångsrikt transportera gods under en mängd olika driftsförhållanden.

...

Röster om elektromobilitet

Batterier är otroligt spännande

Batterier är otroligt spännande

Susanne Bjärsvik är Director Energy Storage System inom Volvokoncernen och något av en pionjär på området batterier. Här berättar Susanne vad det är som är så spännande med batterier för eldrivna fordon.

Elektromobiliteten är på väg att ta fart

Elektromobiliteten är på väg att ta fart

Azra Selimovic är Director Electric Motor Drive System inom Volvokoncernen. Läs om vad Azra tycker är den största utmaningen när det gäller övergången till att börja använda eldrivna fordon i stor skala.

Sex olika lastbilar och två hjullastare från Volvo Group på en byggarbetsplats under en bro

Innovationer från alla våra varumärken

Visa alla våra varumärken
Volvo Automation

Automatisering

Vi är övertygade om att automatisering kommer att omdefiniera de kommersiella transportlösningar som de flesta av oss är beroende av varje dag.

Automatisering
Vit illustration av wi-fi symbolen som representerar Uppkopplad teknik

Uppkopplad teknik

Volvokoncernen har branschens bredaste kundutbud när det gäller lösningar för uppkopplad teknik för lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner.

Uppkopplad teknik