Unga människor som diskuterar

Innovationslabb på Volvo Group Connected Solutions

Big data har varit ett ord på allas läppar i flera år. Vid Volvo Group Connected Solutions är big data själva fokus för det dagliga arbetet och en språngbräda för innovation. Genom att samla in data från över 800 000 av Volvokoncernens uppkopplade fordon runt om i världen har vi chansen att analysera beteende, förutse morgondagens behov och utveckla relevanta tjänster.

Uppkopplad teknik, programvaruutveckling och utformning av nya tjänster har högsta prioritet vid Volvo Group Connected Solutions. I centrum står vårt innovationslabb, en växande avdelning som finns på vårt kontor på Lindholmen och har fyra expertgrupper, med varsitt strategiskt fokusområde:

  • Avancerad analys och visualisering
  • Affärsinnovation och förutseende
  • Digital teknik
  • Silicon Valley-kontoret

Nära samarbete
På innovationslabbet genomförs projekt genom att man samarbetar i tvärvetenskapliga team. Förslag och initiativ kan komma från andra affärsområden inom Volvokoncernen, från idéer som fötts i workshops med start-up-företag eller från nya kunskaper man fått genom att analysera data från uppkopplade enheter.

– Innovationslabbet är för mig en plats där vi identifierar, utforskar och analyserar nya idéer och nya affärsmöjligheter baserat på trender i samhället. Vi har ett nära samarbete med lastbilsdivisionerna och affärsområdena i Volvokoncernen och med partner, kunder och start-ups. Det är en plats med mycket energi där vi har kul och tar idéerna hela vägen till marknaden, säger Tommy Hansson Strand, Vice President, Innovation Lab vid Volvo Group Connected Solutions.

Förberedande kunskapsinsamling
Forskning och kunskapsinsamling är en viktig del av allt arbete för att få en tydlig förståelse för hur de utvecklade tjänsterna ska användas i verkligheten. Genom att kombinera kunskaper från flera branschsektorer med digitala trender och data från uppkopplade enheter har vi goda möjligheter att ta fram genombrottsprodukter och skapa mervärde för våra kunder och för Volvokoncernen.

Snabbt och innovativt
På innovationslabbet ser vi värdet med att göra saker annorlunda än inom de traditionella företagsfunktionerna. Därför arbetar vi med högeffektiva metoder i särskilda koncept- och samarbetsgrupper. Vi tror på snabba prototypprojekt och experiment på marknaden för att snabbt få feedback från kunderna och sedan kunna arbeta med ständiga förbättringar.

Det innebär att teamen vid innovationslabbet med hjälp av snabba Design Sprints kan gå från idé till validerad prototyp på bara några veckor. Och att värdet hos en ny tjänst kan bevisas tidigt innan alltför mycket arbete och resurser har investerats.

Flygplansfoto av New York

Volvo Group Connected Solutions – webbplats och jobbmöjligheter

Volvo Group Connected Solutions