Volvokoncernen bidrar till koldioxidneutrala flygplatser

Volvokoncernen inleder tillsammans med Schmidt och Swedavia ett fältprov för att testa världens första biogasdrivna snöröjare. Fordonet är utrustat med två 9-liters Volvomotorer som drivs med biogas i kombination med konventionell diesel som på sikt kan ersättas med biodiesel vilket möjliggör helt koldioxidneutral körning.

Det statligt ägda bolaget Swedavia har som mål att göra samtliga sina 14 flygplatser runt om i Sverige koldioxidneutrala vad gäller skötsel och underhåll. I det dagliga arbetet använder man bland annat en omfattande maskinpark av Volvoprodukter med specialbyggda tillbehör, däribland snöröjare som håller start- och landningsbanor fria från snö.

Nu har Volvokoncernen, i samarbete med den tyska kunden Schmidt, tagit fram en snöröjare med motorer från Volvo som drivs av en blandning av komprimerad metangas och diesel.

”Vi kombinerar dieselmotorns överlägsna verkningsgrad med gasens fördelar. På så sätt får vi en motor som är betydligt mer energieffektivt än traditionella gasmotorer där gasen förbränns i en otto-process, alltså en bensinmotorprocess”, säger Inge Horkeby, miljöchef AB Volvo.

Testfordonets dragdel är en dumperframdel från Volvo Construction Equipment av typen A25E, utrustad med en 9-liters dieselmotor konverterad till gasdrift. Längst bak sitter en likadan motor från Volvo Penta med uppgift att driva en borstvals samt en blåsenhet som med en hastighet på 130 m/s blåser bort rester av snö. Volvokoncernen har sedan tidigare såväl lastbilar som bussar som körs på biogas men det här är första gången som Volvo CE och Volvo Penta visar upp en produkt utrustad med biogasmotorer.

Snöröjaren överlämnas idag till Swedavia på Arlanda Airport Stockholm och ska inom kort transporteras till Kiruna flygplats där fälttestet äger rum. Fordonet kommer inledningsvis att köras på minst 50 procent biogas i kombination med konventionell diesel. Den kan utan tekniska förändringar i motorn på sikt ersättas med biodiesel vilket gör fordonet helt koldioxidneutralt. Under testperioden deltar Volvo i mätningar och uppföljning av resultaten.

2010-12-09

Journalister som vill ha ytterligare information, vänligen kontakta Rolf Willkrans Public Affairs AB Volvo, 031-661145 alt 0705-671145 eller Carl Gärdén, Mediarelationer AB Volvo, 031-661155 alt 0733-898777
 

Download

PDF of Press release (SWE) Format PDF Size 18 KB
PDF of Press release (ENG) Format PDF Size 18 KB