Utan vatten inget liv

Jordbrukarna i öknen i Saudiarabien är helt beroende av att deras bevattningsanläggningar ska fungera. Annars dör deras odlingar och därmed försvinner deras försörjning.
moving_the_worls_logo_142x88.jpg

10 000 industrimotorer från Volvo Penta jobbar dygnet runt med att hålla odlingarna vid liv och göra Saudiarabien självförsörjande på bland annat vete.

Jan-Eje Persson har arbetat i drygt 20 år med att sälja motorer i Saudiarabien. Ofta när han är på väg hem efter ett av sina besök brukar han titta ut genom flygplansfönstret när planet lyft från huvudstaden Riyad.
– När jag ser alla gröna fält som avtecknar sig tydligt mot ökenlandskapet tänker jag att vid hälften av dessa drivs bevattningsanläggningen av en motor från Volvo Penta. Och det känns faktiskt ganska bra, säger han och ler.

Under de drygt 40 år som Volvo Penta har arbetat i Saudiarabien har bolaget sålt över 45 000 dieselmotorer.  Av dem är cirka 10 000 fortfarande i drift.

Motorerna driver en pump som via ett djupt hål i marken pumpar upp vatten. Vattnet leds sedan till en stor anläggning som fördelar vattnet noggrant över fälten med grödor som vete, frukt, grönsaker och foder till djuren.

Fälten sträcker sig kilometerlångt ut i öknen och ofta måste jordbrukarna färdas med bil runt sina anläggningar. De stora avstånden och det varma klimatet, med stark sol, gör att motorerna alltid måste fungera.
– Grödorna bränner upp på ett par timmar om de inte får tillräckligt med vatten. Därför är motorns kvalitet livsavgörande, säger Jan-Eje Persson.

Han har besökt många jordbrukare under sina år på Volvo Penta och menar att de inte skulle klara sin försörjning utan bevattningsanläggningarna.
– De är helt beroende av vattnet för att kunna arbeta som jordbrukare och sköta sina djur. Dessutom kan Saudiarabien via de här farmarna och deras arbete vara självförsörjande på bland annat vete trots sitt tuffa klimat, säger Jan-Eje Persson.

Volvo Penta och den lokala importören samarbetar också med flera myndigheter i Saudiarabien, bland annat Jordbruksministeriet och Vattenministeriet, för att se till att skydda miljön så mycket som möjligt. Bland annat har de tagit fram ett system för sattelitövervakning av anläggningarna för att kunna ha mer kontroll över pumparna.
– Självklart handlar det om affärer i första hand, säger Jan-Eje Persson, men det känns ändå som att vi faktiskt är med och bidrar till att göra livet drägligare för de här jordbrukarna, säger han.

Läs mer på volvogroup.com (på engelska):