Salomeh Tafazoli - prisad för sitt ledarskap

Att vara rak, målmedveten och brinna för sin uppgift är det bästa karriärtips Salomeh Tafazoli, en av Volvo Lastvagnars allra yngsta chefer, kan ge. Nyligen mottog hon utmärkelsen Årets framtida kvinnliga ledare.
Salomeh Tafazoli, en av Volvo Lastvagnars allra yngsta chefer
För fem år sedan anställdes Salomeh Tafazoli av Volvo Lastvagnar i Göteborg. Då som valutahandlare. Efter en tid tog hon dock uppdraget att som projektledare, skapa ett nytt offertsystem för återförsäljare.

- Jag träffade massor av säljare runt om världen. De gav mig en inblick i sin vardag och pekade på det stöd som behövs för att göra ett bra jobb, berättar Salomeh Tafazoli, som tillägger att det var ett mycket lärorikt jobb.

Resultatet blev att Salomeh erbjöds att bli chef för en nyinrättad avdelning för processutveckling på återförsäljarnivå. Med uppgift att utveckla just affärssystem som ger maximalt stöd till återförsäljarna.
Endast 26 år gammal fann hon sig således leda en  grupp dominerad av män, varav den äldsta var 64 år.
- Jag har aldrig känt att jag varit missgynnad, varken på grund av att jag är kvinna eller att jag har invandrarbakgrund, säger hon men tillägger att hennes låga ålder ibland känns som en press.
- Men så länge jag levererar är det inga problem. Sedan i vintras är jag chef även för logistik utveckling, säger hon vidare.

Och nyligen utsågs alltså Salomeh Tafazoli till Årets framtida kvinnliga ledare av det svenska karriärsnätverket Shortcut och chefsorganisationen Ledarna. Syftet är att lyfta fram och synliggöra unga kvinnliga chefer.

I utlåtandet i samband med utmärkelsen beskrivs Salomeh Tafazoli ; ” hon är sinnebilden av en modern ledare som med stor medvetenhet ser till att allt och alla i hennes närhet ständigt utvecklas; resultat, processer och människor – och inte minst – det egna ledarskapet. Med tydlig kommunikation, pondus och med glimten i ögat får hon med sig såväl medarbetare som chefer och driver igenom till synes omöjliga projekt.”

Salomeh Tafazoli kan se flera orsaker till sin framgång.
- Här har jag fått en otrolig stöttning både av ledning  och mina medarbetare i det jag gör, säger hon.
Att hon har ett stort förtroende bland sina medarbetare visar den årliga mätningen i VGAS,Volvo Group Attitude Survey, där alla medarbetare får ge sin syn på bland annat sin närmaste chef. Hon har uppnått de högsta poängen man kan få som chef.

Men en stor del av sin framgång har Salomeh Tafazoli också sin mamma att tacka för, säger hon.
- Mamma är oerhört stark och ambitiös. Hon kom till Sverige med mig och min syster från Iran när jag var fem år. Just nu är hon världens stoltaste mor. Men i vanliga fall är hon också min största kritiker.

Som när Salomeh Tafazoli i gymnasieåldern satsade på teater och dans i stället för att bli ingenjör, ekonom, eller tandläkare som den persiska traditionen bjuder.
Efter tre år kom hon dock på bättre tankar och började läsa ekonomi på Universitetet i Göteborg. Med examen i bagaget for hon till USA för att bland annat arbeta som aktiemäklare för Fidelity Investment i Boston och New York.
- Jag var ju lite inspirerad av filmen om Wall Street och tyckte att USA var så spännande.

Ödet förde henne emellertid efter några år åter till Sverige och till jobbet på Volvo Lastvagnar.
Hur hennes fortsatta karriär ser ut har hon inte tänkt på så mycket.
- Jag vill utvecklas hela tiden tillsammans med människor. Om det innebär att gå uppåt eller sidledes är inte så viktigt. Så länge jag känner att jag får nya utmaningar är jag nöjd.