Volvo tar ledningen i tungviktsklassen

Nu lanseras Volvo FH16 i en version för tungtransporter med tågvikter på upp till 295 ton. En kombination av råstyrka, smidighet och robust teknik för upp Volvo till toppen i tungviktsklassen.
fh16.jpg

− Det här är en lösning för de allra tyngsta och mest krävande transportuppdragen, en av få på marknaden som klarar så höga tågvikter, säger Hayder Wokil, produktchef för segmentet fjärrtrafik inom Volvo Lastvagnars Europadivision.

Enkel manövrering och mjuka starter
Volvos nya tungviktare är en Volvo FH16 med en 16-litersmotor på 600 hk och vridmoment på 2800 Nm. Motorn matchas av en sjuväxlad automatlåda med momentomvandlare, som gör det möjligt att starta mjukt och gör fordonet mer manövrerbart vid låga hastigheter. Växellådan ger också fördelar på landsväg. Den höga utväxlingen på sjuans växel gör det möjligt att hålla en hög snitthastighet vid relativt låga varvtal. 16-litersmotorn är utrustad med Volvos motorbroms VEB+ med bromseffekt på upp till 425 kW. Växellådan har integrerad retarder som i sig ger en bromseffekt på upp till 450 kW. 

Finns som dragbil
Volvo FH16 för tungtransporter finns som dragbil med bladfjädring eller luftfjädring och med ett stort antal olika hjul- och axelkombinationer.

− Transporter med över 200 tons tågvikt är ett växande segment, där vi nu kan erbjuda våra kunder ett mycket starkt alternativ, säger Hayder Wokil. − Eftersom både transportkostnad och bränsleförbrukning per transporterat ton är lägre för tungtransporter jämfört med fordonskombinationer med lägre tågvikter, gynnas både den egna ekonomin och miljön.

Volvo FH16 för tungtransporter upp till 295 ton

  • Motor: Volvo D16 med 600 hk och 2800 Nm. Volvo Engine Brake (VEB+) med max bromseffekt på 425 kW.

  • Växellåda: Automatisk växellåda med sju växlar och två backväxlar. Integrerad retarder med bromseffekt på upp till 450 kW. 
  • Bakaxlar: Två alternativ med navreduktion, RT2610HV alternativt RT3210HV.  

Den 17 februari 2011

Länk till bild

För ytterligare information, kontakta:
Merril Boman, Mediarelationer Sverige, tel +46 70 6017975, e-mail
merril.boman@volvo.com
Marie Vassiliadis, Mediarelationer Europa, tel +46 31 322 4127, e-mail marie.vassiliadis@volvo.com

Download

Heavy-en.pdf Format PDF Size 30 KB
Heavy-se.pdf Format PDF Size 82 KB