Volvokoncernen och sociala medier

Som anställd inom Volvokoncernen är man, precis som vem som helst, självklart fri att använda sociala medier, så som Facebook. I de fall en anställd berättar eller skriver om sin arbetsplats och arbetsgivare gäller samma riktlinjer som i övriga sociala sammanhang.

Volvokoncernen har en policy som tagits fram som ett stöd till de anställda för att klargöra vad man bör tänka på när man delar med sig av information på sociala medier. Andemeningen är att anställda bör använda sig av sunt förnuft och gott omdöme i diskussioner om Volvokoncernen, visa respekt för andra och deras åsikter och inte avslöja affärshemligheter - riktlinjer som är självklara och som gäller i alla sammanhang, inte bara vid agerande på sociala medier. Det är också viktigt att vara tydlig med att man arbetar för Volvokoncernen men att man som Volvoanställd inte uttalar sig officiellt för företaget, och att bara skriva om fakta som man är helt säker på.

De senaste dagarna har medierna rapporterat om tre personer som ska ha blivit avskedade från Volvo Powertrain i Skövde till följd av att de publicerat kommentarer om Volvo Powertrain på Facebook. De tre var inte anställda av Volvo utan inhyrda från ett bemanningsföretag och Volvo informerade bemanningsföretaget om att de tre av olika anledningar inte levde upp till förväntningarna. Inläggen på Facebook var bara en del av den samlade bedömning som gjorde att de tre inhyrda från bemanningsföretaget fick avsluta sina uppdrag.

Nedan läs Volvokoncernens guidelines för sociala medier (på engelska).