Ny lågentréhytt ger föraren bättre arbetsmiljö

Volvo Lastvagnar introducerar en ny hyttvariant med extra lågt insteg till Volvo FE. Den nya hytten, Volvo FE LEC (Low Entry Cab) är avsedd för sopbilar, distributionsbilar och andra fordon som används för uppdrag där föraren kliver i och ur hytten många gånger per dag. Med nigningsfunktionen aktiverad är hyttens enda fotsteg bara 440 mm ovanför marken.

– Framför allt inom sophantering men också på andra områden ökar efterfrågan på hytter med låg instegshöjd. Nu möter vi våra kunders behov med en lastbil som är typgodkänd i hela Europa och som till 95 procent är byggd av standardkomponenter till Volvo FE, säger Anders Bellini, Product Manager, City and Regional Distribution, på Volvo Lastvagnar.

Hälsa och säkerhet
Att marknaden för lastbilar med lågt insteg växer är i mångt och mycket en fråga om hälsa och säkerhet. En förare i till exempel citydistribution kliver i och ur hytten många gånger under ett arbetspass. Med ett lågt insteg minskar belastningen på knän och leder avsevärt. Volvo FE LEC har också en dörröppningsvinkel på 90 grader på passagersidan. Det i kombination med den låga instegshöjden gör att man kan gå framåtvänd ur hytten med full kontroll över omgivande trafik. Golvet är helt plant.

– Hytten har plats för upp till fyra personer som ska kunna ta sig in och ut på ett effektivt sätt och ha en bra komfort när lastbilen rullar. Vid tät trafik är det förstås alltid en säkerhetsmässig fördel att enkelt kunna kliva ur på trottoarsidan, säger Anders Bellini.

Sikt och manövrerbarhet
Säkerheten är också skälet till att Volvo FE LEC är konstruerad för att ge föraren en så bra sikt som möjligt åt alla håll. Förutom rejäla backspeglar och närsiktsspeglar finns en lågt placerad ruta i passagerardörren och extra sidorutor i bakre delen av hytten. Även i övrigt är Volvo FE LEC specificerad för effektiv stadskörning, med en vridstark sjulitersmotor på 300 alternativt 340 hk och 6-växlad automatlåda. Lastbilen finns som 4x2 eller 6x2 med styrbar löpaxel som ger en mycket bra manövrerbarhet även på trånga gator.

– Volvo FE LEC är ett efterlängtat tillskott i vår FE-familj. Den kommer att bidra till en bättre och säkrare vardag för dem som har lastbilen som arbetsredskap och till ökad konkurrenskraft för våra kunder, säger Anders Bellini.

Volvo FE LEC finns att beställa från vecka 25 och är tillgänglig för de europeiska marknaderna.

Ny lågentréhytt

Fakta Volvo FE LEC

Hytt
Genomgångshytt med plant golv och plats för upp till fyra personer.
Instegshöjd: 540 mm ovan mark (440 mm med nigningsfunktion aktiverad).
Golvhöjd: 900 mm ovan mark (800 mm med nigningsfunktion aktiverad).

Drivlina
Motor: Volvo D7F, en rak 6-cylindrig common-railmotor på 7,2 liter med 300 alternativt 340 hk.
Toppmonterat kraftuttag.

Växellåda:  AL306, automatisk växellåda med 6 växlar och momentomvandlare TC421 som tillval.
Bakaxel RSS1344C med utväxling 4.63 och 5.29 för optimerad körbarhet och bränsleförbrukning

Axelkonfigurationer
4x2 alternativt 6x2 med styrd löpaxel.

Fjädring
Luftfjädring runt om. Nigningsfunktion på framaxeln som tillval.

Totalvikt (GVW)
18 (4x2) respektive 26 ton (6x2).

Axeltryck
Framaxeltryck 8 ton.
Bakaxeltryck, drivaxel 13 ton (6x2).
Löpaxeltryck 7,5 ton. 

Länk till bilder: http://icp.llr.se/CumulusE_Z/VTC_ImageGallery/Login2.jsp?assets=T2011_1160;T2011_1161;T2011_1162;T2011_1163.tif

Den 22 juni, 2011

För ytterligare information, kontakta:                                                                        
Veronica Nyblom, Media Relations Europe, tel +46 31 322 09 97
email
veronica.nyblom@volvo.com