Nya I-See ger snabbare bränslebesparing

Volvo Lastvagnar introducerar nu en ny version av I-See – ett system i Volvo FH som sparar bränsle vid körning i backar. Den nya versionen hämtar aktuella uppgifter om vägens topografi trådlöst från en central server, vilket gör att alla lastbilar som har I-See får tillgång till samma bränslebesparande information.
– Den egna lastbilen behöver inte ha kört den aktuella backen en enda gång för att man ska kunna dra full nytta av systemets potential. Det räcker att någon annan som också har I-See gjort det först, säger Christer Pehrsson, Affärsområdeschef för fjärrtransporter.

Christer Pehrsson
Christer Pehrsson

I-See kan liknas vid en autopilot som sköter om växling, gasning och motorbromsning i backar på ett så bränsleeffektivt sätt som möjligt. Bränslebesparingen för en fjärrtransport kan bli upp till fem procent.

Första gången en lastbil utrustad med den nya versionen av I-See kör i ett backigt vägavsnitt skickas uppgifter om topografin trådlöst till Volvo Lastvagnars server och lagras därmed inte bara lokalt i lastbilens minne, såsom i den tidigare versionen av I-See.

När en annan lastbil med I-See sedan kör samma sträcka hämtar systemet automatiskt uppgifter från servern och ser till att växlingen accelerationen och inbromsningen sker på ett bränsleeffektivt sätt redan första gången.

Med den nya versionen får alla lastbilar med I-See, oberoende av åkeri, alltid tillgång till aktuell och uppdaterad information om backarna som de kommer till. Informationen baseras helt och hållet på verkliga förhållanden, och inte på kartor som riskerar att föråldras.

Den första versionen av I-See lanserades som en av många innovativa funktioner i nya Volvo FH. Redan innan de första nya lastbilarna levererats är det alltså dags för en uppgraderad version av systemet.

–  Vi har hela tiden ambitionen att vidareutveckla vårt erbjudande för att skapa kundnytta, inte minst genom att utnyttja möjligheterna med trådlös kommunikation, säger Christer Pehrsson.

I-See ger bränslebesparing i både små och stora backar.

Så fungerar I-See

- I-See är en mjukvara som samarbetar med drivlinan och GPS:n. Funktionen förutsätter att lastbilens cruise-control är aktiverad.

- I-See får uppgifter om kommande backars topografi från Volvo Lastvagnars server.

- När I-See vet att en uppförsbacke närmar sig ökas farten. Tack vare rörelseenergin kan lastbilen köra längre på en högre växel och minskar behovet av bränslekrävande nedväxlingar

- När lastbilen når backens krön undviker I-See onödig acceleration. Precis före backens nedförslutning frikopplas drivlinan och lastbilen tillåts rulla fritt för att spara energi. I-See börjar använda motorbromsen på ett mjukt sätt i god tid innan backen tar slut.

- När en nedförsbacke omedelbart följs av en uppförsbacke får lastbilen rulla för att få extra rörelseenergi som används i uppförsbacken.

Den 28 februari 2013

För ytterligare information, kontakta: 
Ida Mattsson, Media Relations Volvo Trucks

Download

Press release I-See_SV-SE Format PDF Size 101 KB
Press release I-See _EN-GL Format PDF Size 136 KB