Kraftfulla nyheter från Volvo Lastvagnar i Nordamerika

En ny tungdragare, en 13-litersmotor för flytande naturgas, introduktion av Volvo I-Shift som standard i hela produktprogrammet och tjänster som hjälper kunderna att hålla hjulen rullande. Det är några av de nyheter som Volvo Lastvagnar i Nordamerika nu presenterar på den stora lastbilsmässan Mid-America Trucking Show (MATS) i Louisville, Kentucky, USA.

Volvo VNX är beteckningen på Volvo Lastvagnar i Nordamerikas nya, kraftfulla tungdragare för den nordamerikanska marknaden. Dragbilen är avsedd för krävande uppdrag som transporter av timmer eller maskiner, och är konstruerad för tågvikter på över 102 ton (225 000 pounds). Volvo VNX är utrustad med Volvos 16-litersmotor på 600 hk och ett vridmoment på 2 800 Nm (2,050 lb – ft.) Den matchas av Volvos automatiserade manuella växellåda I-Shift. Volvo VNX kommer att finnas tillgänglig från och med hösten 2013.

– Det här en förstklassig tungdragare som kombinerar en extremt kraftfull drivlina med den höga komfort och säkerhet som förarna efterfrågar, säger Göran Nyberg, chef för Volvo Lastvagnars marknads- och försäljningsorganisation i Nordamerika.

13-litersmotor för flytande naturgas för Volvo VNL
Volvo Lastvagnar fortsätter satsningen på naturgasdrivna fordon och visar nu upp sin 13-litersmotor för flytande naturgas i Nordamerika. 13-litersmotorn arbetar med kompressionständning, där en liten mängd dieselbränsle används för att antända gasen. Kompressionständningen ökar bränsleeffektiviteten med omkring 20 procent i jämförelse med en konventionell gasmotor med tändstift. Prestanda och driftsäkerhet håller samma nivå som Volvos dieselmotorer. LNG-motorn kommer att vara ett motoralternativ till dragbilen Volvo VNL. Försäljningen startar under andra halvåret 2014.

Volvo I-Shift blir standarutrustning
Volvos automatiserade växellåda I-Shift blir nu standardutrustning i samtliga nordamerikanska lastbilar med Volvo-motor. Efterfrågan på I-Shift har ökat kraftigt under flera år. 2012 var ungefär varannan Volvo-lastbil i Nordamerika utrustad med I-Shift. Globalt har Volvo Trucks sålt över 300 000 exemplar och idag levereras över 70 procent av alla Volvo-lastbilar med I-Shift.

– Volvo I-Shift är ett fantastiskt verktyg som bidrar till lägre bränsleförbrukning, bättre produktivitet och högre säkerhet. I-Shift gör det också enklare att rekrytera, utbilda och behålla förare, säger Göran Nyberg.

Ny teknik ger kortare stillestånd
På MATS visar Volvo Trucks också upp ett brett program av tekniska lösningar och tjänster som syftar till att öka kundernas fordonstillgänglighet. Här finns till exempel en rad verktyg som förenklar och kortar tiden för felsökning, diagnos och reparationer. Bland tjänsterna finns Volvo Uptime Protection Plan, som erbjuder registrerade kunder en ersättning för varje dag upp till fem dagar för varje motorreparation som inte genomförts inom 24 timmar från det att den felanmälts, under förutsättning att den ligger inom garantin.

2013-03-21

För ytterligare information, kontakta:
Brandon Borgna, Volvo Trucks North America, telefon 336-393-2143, email
brandon.borgna@volvo.com
Eller
Ida Mattsson, Media Relations Volvo Lastvagnar, Telefon +46 31 323 63 42
email:
ida.mattsson@volvo.com