Årets Teknikkvinna 2013 prisas för sajt som inspirerar till fler kvinnliga ingenjörer

Marie Lagström, civilingenjör och managementkonsult inom Business Transformation Services, AB Volvo, har utsetts till Årets Teknikkvinna 2013. Priset delas årligen ut som ett led i att främja teknikintresset och lyfta fram duktiga kvinnor inom teknikområdet.
Marie Lagström får priset tillsammans med Emelie Andrén Meiton, studiekamrat sedan tiden på KTH. De har gemensamt grundat sajten Womengineer.

– Jätteroligt att få utmärkelsen och framför allt roligt att vårt arbete med att få fler kvinnor att söka sig till teknikinriktade yrken uppmärksammas, säger Marie Lagström som började inom Volvokoncernen när hon 2011 antogs till det globala traineeprogrammet.

Employer branding-företaget Universum och försvars- och säkerhetsföretaget Saab står bakom priset Årets Teknikkvinna som tilldelas med motiveringen:

”Priset går till två kreativa och entusiastiska teknikkvinnor som redan har hunnit få erfarenhet av både internationellt arbete och ledarskap. De drivs båda av utmaningar och jobbar för att det år 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga. Deras brinnande intresse för att locka tjejer till ingenjörsyrket går hand i hand med Saabs satsningar. Vi tror att det här är två unga kvinnor som vi kommer få se mer av i framtiden.”

Marie Lagström och Emelie Andrén Meiton grundade Womengineer som en ideell verksamhet under sina ingenjörsstudier inom Design- och produktframtagning. Sajten Womengineer har hittills i år haft 30 000 besökare och har idag flera aktiva kvinnliga bloggare som berättar om sin ingenjörsvardag.

– Vi skapade egentligen sajten som vi själva hade velat se och lära av. Målgruppen är gymnasieelever som ska välja inriktning i framtiden. Vi vill helt enkelt inspirera unga tjejer till att vilja bli ingenjörer, att de ska se och upptäcka vad ett ingenjörsyrke innebär och vilka möjligheter det kan ge i yrkeslivet. Många överväger det inte ens som ett alternativ.

Läs mer om "Årets teknikkvinna" på www.saabgroup.com