USA:s president Barack Obama visade intresse för Volvokoncernens innovativa hybridlösning

Under ett statsbesök i Sverige träffade USA:s president Volvos vd och koncernchef Olof Persson och visade intresse för den hybriddrivlina som utvecklats av Volvokoncernen.

Den 4 september besökte USA:s president Barack Obama Sverige. I hans program ingick ett besök på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm där innovativa och energieffektiva lösningar visades upp.

Som en av tre utställare visade Volvokoncernen USA:s president världens första parallela drivlina för bussar som är en så kallad plug-inhybrid. Tekniken från Volvo Bussar är världsledande och minskar bränsleförbrukning och utsläpp med 80 procent jämfört med en vanlig dieselbuss.

Presidenten var mycket intresserad av nya och energieffektiva transportlösningar och undrade hur Volvokoncernen såg på möjligheterna att göra affärer inom området. Han ställde flera frågor om själva tekniken i drivlinan och uttryckte en optimistik syn när det gäller utvecklingen av batterier.

- Vi ville visa presidenten hur vi tar busstransporterna in i framtiden på ett hållbart vis. Den här tekniken har utvecklats av Volvokoncernen och används redan dagligen i Göteborg där vi skapat världens mest moderna och innovativa busslinje, säger Volvos vd och koncernchef Olof Persson.

- Vår vision är att blir världsledande inom hållbara transportlösningar och vi delar gärna med oss av vår kunskap för att bidra till en positiv samhällsutveckling. Genom att använda den här tekniken i tätt samarbete med stadsplanerare, högteknologiska företag och universitet kommer vi att skapa en hållbar kollektivtrafik, säger Olof Persson.

Volvokoncernen har 12 500 anställda i USA och produktions- och utvecklingsanläggningar i fem delstater.

Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet