Johanna Flanke utsedd till Årets personalchef

Johanna Flanke har utsetts till Årets personalchef inom Employer branding 2014 av undersökningsföretaget Universum. Hon arbetar sedan 2012 som personalchef på Volvokoncernens IT-verksamhet i Sverige.

– Fantastiskt roligt att bli uppmärksammade för något som vi verkligen har satsat på. IT-kompetensen inom Volvokoncernen är känd och signalerna visar att studenter alltmer ser Volvo som en attraktiv, innovativ arbetsgivare.

Så här lyder juryns motivering:

Johanna Flanke har tagit ett nytt grepp om Volvo IT:s employer branding-arbete och implementerat det som en självklar del i företagets verksamhet. Utifrån den övergripande affärsplanen har hon ansvarat för att ta fram en långsiktig employer branding-strategi med fokus på kompetensutveckling och värderingar, vilket vi tror är nyckeln till ett framgångsrikt talangarbete.

Den största utmaningen för arbetsgivare när det gäller att attrahera talanger och bygga ett starkt varumärke som arbetsgivare är att differentiera sig från sina konkurrenter. Vid Universum Awards i Stockholm torsdag 6 mars, diskuterades bland annat vilka samhälleliga och teknologiska förändringar som formar dem som företaget ska rekrytera om tio år.

– För mig handlar det till stor del om ett ändrat tankesätt för att säkra framtidens medarbetare. Att bygga studentrelationer är ett långsiktigt arbete och en bra relation mår bäst av att underhållas. Jag försöker se på studenter som anställda som ännu inte har börjat arbeta hos oss, säger Johanna Flanke.

Två nyckelgrupper som man satsat extra på att nå är unga ledare och kvinnor. Genom att synas på rätt arbetsmarknadsdagar och se över rekryteringsprocessen, tycker Johanna Flanke att det märks en skillnad.

– Vi syns allt mer i artiklar som handlar om ledarskap och vi har haft möjlighet att lyfta fram duktiga kvinnor inom IT-området. Vi noterar också en skillnad internt av att fler medarbetare vill ställa upp och föreläsa och delta vid mässor.  Det skapas en stolthet internt av att se hur vi uppmärksammas externt.

Några konkreta förändringar som gjorts är att kunskap om vissa teknikområden, som main frame, överförs från äldre till yngre medarbetare genom ett young professional-program och att goda exempel från rekryteringsarbetet delas chefer emellan genom lesson learned-sessioner. 

Johanna Flanke började på Volvokoncernen år 2000. Hon har bland annat arbetat som linjechef inom Volvo IT samt som HR-ansvarig inom dåvarande Volvo Business Services.

– 2012 var det kul att ”komma hem” till IT igen. Jag drivs av att jobba långsiktigt med en tro på att företaget ska vara framgångsrikt både idag och i framtiden.

Download