Peter Grönberg utsedd till ”Årets ledarutvecklare”

Varje år nominerar tidningen Chef Sveriges mest prominenta chefer. I år knep Volvokoncernens egen Peter Grönberg titeln som Årets ledarutvecklare. Peter är Vice President på Volvo IT och ansvarig för enheten Volvo Group Telematics. Vi träffade Peter på ett litet café som heter Bar Centro i ett regnigt Göteborg för att prata om ledarskap och varför det är så viktigt för honom.
– Jag älskar det här stället, det påminner mig om Italien. Jag gifte mig i Italien. Peter ler och pekar upp längs gatan. Jag brukade jobba bara runt hörnet härifrån, på Framfab, under IT-bubblan. Det liknade Volvo Group Telematics på många vis; snabbt, ungt och innovativt.

Peter är på många sätt inte den typiska Volvochefen. Han spenderade en stor del av sin barndom i Afrika eftersom hans pappa jobbade för SIDA. Han studerade sedan på Chalmers som många andra ingenjörer på Volvo, men kände alltid att han inte riktigt passade in.

– Jag dras egentligen mer till humaniora och kanske inte så mycket till den tekniska sidan av saker och ting. Jag tycker väldigt mycket om litteratur, teater och kultur. Jag spelade också i ett band som hette ”Lace”, som förmodligen spelade hellre än bra, säger Peter och skrattar. Jag hade långt lockigt hår och tyckte senare att det var väldigt roligt att komma ut i arbetslivet.

En mentor Peter hade på Volvo sa en gång att ”Volvo behöver folk som dig Peter”, för att vara en annan typ av ledare som kan balansera det traditionella sättet att vara chef.

– Jag tror det viktigaste för ett företag utöver en riktigt bra affärsidé är ledarskap och innovation. Du måste vara konsekvent, ihärdig och lite modig för att gå din egen väg, och när motivationen runt omkring dig dyker så måste du våga lita på din magkänsla och agera, säger Peter.

Han poängterar också vikten av att stärka människors styrkor istället för att peka ut deras svagheter, vilket kan bli lite av en ovana hos chefer.

– I slutändan måste du älska att utveckla andra. Det är viktigt för dig som chef att komma ihåg att alla behöver inte vara bra på det du själv är bra på. Försök också att omge dig med olika typer av människor som på riktigt ifrågasätter dig. En bra ledare litar på sin organisation och kan sortera i det massiva informationsflödet man ständigt får, jag agerar aldrig direkt, säger Peter.

– Vi lever i en väldigt föränderlig värld och jag tror att de viktigaste pusselbitarna i vår framgång kommer att vara bra ledare, mångfald och innovation, säger Peter och dricker upp sin Espresso. – Ja det här stället känns lite som Italien.

Peter Grönberg, Vice President på Volvo IT och Head of Volvo Group Telematics
Ålder: 41
Familj: fru Katarina and 3 barn
Bor: i Hindås utanför Göteborg

Download