Volvo Ocean Race sätter segel i oktober

Nu startar Volvo Ocean Race 2014–15. Med en helt ny en-typsbåt, sju internationella team och förutsättningar för ännu bättre mediabevakning fortsätter tävlingen att generera ett stort affärsvärde för Volvobolagen.
VOR_142x88.jpg

Startskottet för den 12:e upplagan av Volvo Ocean Race går den 11 oktober. Då lämnar sju båtar Alicante i Spanien. På sin väg mot slutmålet Göteborg i juni 2015 besöker de elva hamnar på fem olika kontinenter, och när mållinjen passeras har de seglat 38 739 sjömil i en av världens tuffaste tävlingar.

Volvos gemensamma kärnvärden – säkerhet, kvalitet och omsorg om miljön – är en naturlig del i Volvo Ocean Race. Volvo Cars och Volvokoncernen skapar genom sitt gemensamma ägarskap av tävlingen en effektiv plattform för att utveckla varumärket, bygga affärsrelationer och öka kännedomen om varumärket globalt.

– På Volvo Cars utgår vi alltid från människorna, inom allt från säkerhet till innovation. Tack vare Volvo Ocean Race får vi en utmärkt möjlighet att knyta nya kontakter och skapa relationer med människor över hela världen. Tävlingen i sig är också en extraordinär uppvisning i mänsklig uthållighet, och den kräver passion, fokus, engagemang och teamwork. Samma känslor och egenskaper som återspeglas i designen av våra fordon, säger Håkan Samuelsson, vd Volvo Car Group.

– Volvo Ocean Race är ett utmärkt tillfälle att visa allmänheten vilken roll Volvokoncernen har i dagens samhälle och vårt starka engagemang i att utveckla morgondagens hållbara transportlösningar. Tävlingen tillför dessutom ett tydligt affärsvärde och är en långsiktig satsning för att bygga varumärket Volvo, säger Olof Persson, vd och koncernchef Volvo.

Nya båtar
Entypsbåten Volvo Ocean 65 är ny för den här upplagan av tävlingen. Alla sju deltagande båtar är byggda efter samma, noga reglerade specifikationer. Det gör att det i första hand är besättningarnas skicklighet, strategi och samarbetsförmåga som avgör tävlingen.

Volvo Ocean 65 innehåller en rad nyheter som tillsammans inte bara gör båten snabb, utan även gör att den klarar tuffast tänkbara förhållanden. Säkerheten är också högprioriterad, precis som säkerhet har prioriterats högt inom Volvo ända sedan den första bilen tillverkades 1927.

Affärsmöjligheter
I Race Village vid varje hamnstopp har Volvobolagen en paviljong där allmänheten och kunder får uppleva produktutbudet och vad varumärket Volvo står för. Teknik och säkerhetsfunktioner – för både bilar och kommersiella fordon – visas också upp i den mobila utställningen. Bland höjdpunkterna finns Volvos helt nya premium-SUV XC90 och den hyllade Volvo FH-lastbilen med sin omtalade Volvo Dynamic Steering.

Volvo Ocean Race är ett effektivt redskap för att initiera och förbättra affärsrelationer. Hamnstoppen ger unika möjligheter till interaktion med olika intressenter – från befintliga och potentiella kunder till återförsäljare, försäljningspartner och media. En bredare målgrupp kan nås tack vare specifika marknadsföringskampanjer, PR och kommunikation i sociala medier.

Volvo Ocean Race-utgåvor
Volvo Cars och Volvokoncernen använder tävlingen i sina affärsaktiviteter och släpper specialutgåvor av vissa fordon. Femte generationens Volvo Ocean Race Edition-bilar omfattar modellerna Volvo V40, V40 Cross Country, V60 och XC60. Volvo Lastvagnar har introducerat specialutgåvor av Volvo FH13 och Volvo FH16 som inspirerats av tävlingen.

Global exponering
Volvo Ocean Race får enorm mediabevakning över hela världen. Miljoner fans kommer att följa äventyret när lagen tävlar mot varandra under extrema förhållanden.  Kameror ombord och avancerad telekommunikationsteknik gör att tävlingen kan följas in i minsta detalj på tv, via dator och i mobila enheter. Dessutom besöker hundratusentals människor hamnstoppen för att uppleva tävlingen i verkligheten.

Under 2011–12 års tävling såg 1,55 miljarder människor tävlingen på tv och hamnstoppen besöktes av sammanlagt 2,9 miljoner människor. Dessutom följdes tävlingen av miljoner människor via digitala kanaler eller global media.


Om Volvokoncernen
Volvokoncernen är en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvokoncernen tillhandahåller också kompletta finansiella tjänster och service. Volvo sysselsätter cirka 110 000 personer, har produktionsanläggningar i 18 länder och försäljning på mer än 190 marknader. Volvokoncernen omsatte 2013 cirka 270 miljarder kronor och är noterat på Nasdaq Stockholm. För mer information besök
www.volvokoncernen.se eller www.volvogroup.mobi om du använder din mobiltelefon.

Om Volvo Car Group
Volvo har varit verksamt sedan 1927. I dag är Volvo Cars ett av de mest välkända och respekterade bilmärkena i världen med en försäljning på 427 000 bilar under 2013 i ungefär 100 länder. Zhejiang Geely Holding (Geely Holding), Kina, har ägt Volvo Cars sedan 2010. Det var en del av Volvokoncernen fram till 1999, då företaget köptes av Ford Motor Company, USA. 2010 förvärvades Volvo Cars av Geely Holding.

I december 2013 hade Volvo Cars över 23 000 anställda världen över. Volvo Cars huvudkontor, produktutveckling, marknadsföring och administration finns i huvudsak i Göteborg. Volvo Cars huvudkontor för Kina är beläget i Shanghai. Företagets huvudsakliga produktionsanläggningar finns i Göteborg (Sverige), Gent (Belgien) och Chengdu (Kina), medan motorerna tillverkas i Skövde (Sverige) och Zhangjiakou (Kina).

Om Volvo Ocean Race
Varumärket Volvo delas av Volvo Cars och Volvokoncernen, vilket innebär ett gemensamt ägarskap av Volvo Ocean Race.
Volvo Ocean Race är den ledande havskappseglingen för besättningar, med en antal hamnstopp som ger möjlighet att uppleva tävlingen på nära håll. Tävlingen startade 1973 och då under namnet Whitbread. I dag är det världens största havskappsegling och en av de mest eftertraktade troféerna inom seglingssporten. Tävlingen pågår nästan nio månader och är det längsta sportevenemanget i världen. Tävlingens unika kombination av risktagande, mod och uthållighet fortsätter fascinera fansen och lockar ständigt nya seglingsintresserade, liksom veteraner.

Sju team deltar i Volvo Ocean Race 2014–15: Team SCA (Sverige), Abu Dhabi Ocean Racing (Förenade Arabemiraten), Dongfeng Race Team (Kina), Team Brunel (Nederländerna), Team Alvimedica (USA och Turkiet), MAPFRE (Spanien) och Team Vestas Wind (Danmark).

Tävlingen startar 4 oktober 2014 med hamnracet i Alicante i Spanien. Den första havsetappen startar 11 oktober. Båtarna lämnar Alicante och seglar ungefär 6 487 sjömil till Kapstaden i Sydafrika. Rutten går vidare österut till Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten, Sanya i Kina, Auckland i Nya Zeeland, Itajaí i Brasilien, Newport i Rhode Island i USA, Lissabon i Portugal och Lorient i Frankrike, innan målgången i Volvos hemstad – Göteborg.

Journalister som vill ha ytterligare information, vänligen kontakta Kina Wileke, tel. 031 323 72 29.

Download

PDF of Press release (SWE) Format PDF Size 205 KB
PDF of Press release (ENG) Format PDF Size 230 KB