Ung cancerforskare tilldelas Assar Gabrielssons pris för forskning om antioxidanter

2015 års pristagare av Assar Gabrielssons pris är Volkan Sayin, 31 år. Han tilldelas priset för sina banbrytande upptäckter om riskerna med en överkonsumtion av antioxidanter.
assar_142x88.jpg

Volvokoncernens grundare Assar Gabrielsson tog på sin tid initiativ till en fond som stöder unga cancerforskare. Årets pristagare, Volkan Sayin, får priset för sin forskning kring hur högt intag av antioxidanter visar på en ökad cancerrisk.

”Att få äran att erhålla Assar Gabrielssons pris ger mig ytterligare motivation och förutsättningar att ohämmat kämpa vidare för att ta oss ett steg närmare lösningen på cancerns gåta”, säger Volkan Sayin. ”Mycket spännande forskning återstår, och på sikt vill jag kunna starta en egen forskningsgrupp inom cancerområdet med expertis som vi i dag saknar vid Göteborgs universitet.

Vad Volkan Sayin har kunnat visa i sin avhandling är att möss som fått antioxidanter utvecklar fler och större lungtumörer jämfört med möss som inte fått antioxidanter. Han visar också att detta sker genom att antioxidanterna neutraliserar syreradikaler och därmed blockerar den så kallade tumörsupressorn p53. Om p53 inte hade varit blockerad skulle den annars kunna bromsa tillväxten av cancercellerna. Volkan Sayin har även i detalj undersökt mekanismerna för hur tumörsuppressorn p53 hanterar syreradikaler, och funnit ett protein som kan fungera som måltavla för nya läkemedel mot cancer. Därutöver har han visat att samma mekanism även har betydelse vid ateroskleros, även kallad åderförfettning eller åderförkalkning.

”Volkan Sayin har genom sin forskning för första gången bringat klarhet i de kliniska studierna. Hans upptäckter har fått stor uppmärksamhet internationellt och här i Sverige”, säger professor Eva Forssell-Aronsson, verkställande ledamot i stiftelsen Assar Gabrielssons fond. ”Upptäckterna kommer att få betydelse både för folkhälsan i allmänhet och för behandling av patienter med cancer i synnerhet.”

Prisutdelning
Utdelningsceremonin av Assar Gabrielssons pris kommer att äga rum i förmaket på Sahlgrenska universitetssjukhuset, onsdagen den 6 maj 2015 kl 12.15 - 14.00. Ceremonin som består både av prisutdelning och en presentation av Volkan Sayins avhandling är öppen för både press och allmänhet.

Journalister som vill ha ytterligare information, vänligen kontakta:

Urban Wass, Senior Vice President Research & Innovation, Volvokoncernen, och ordförande stiftelsen Assar Gabrielsson fond. Telefon: 031-66 44 36

Eva Forssell-Aronsson, verkställande ledamot i stiftelsen Assar Gabrielssons fond. Telefon: 0703-72 26 26

Läs mer om Assar Gabrielssons fond på www.agfond.se.