Några få bra tips kan rädda barns liv

Lastbilar som lutar och människor som blir lika tunga som elefanter. På Volvo Museum i Göteborg får skolelever lära sig om trafiksäkerhet – och hur det Volvoutvecklade trepunktsbältet räddar fler liv än någon annan uppfinning.
safety142x88.jpg

”Bilar körs av människor. Grundprincipen bakom allt vi gör på Volvo är, och måste alltid vara, säkerhet." Så sade Volvos två grundare, Gustaf Larson och Assar Gabrielsson, redan 1927. Allt sedan dess har säkerhet varit ett av Volvos kärnvärden, vilket avspeglas i de innovationer och säkra transportlösningar som tagits fram genom åren. En viktig del av säkerhetsarbetet har hela tiden även varit att informera människor om farorna i trafiken, då de flesta olyckor beror på den mänskliga faktorn.

 

Varje år dör över 260 000 barn under 19 år i trafiken. För att hjälpa till att minska denna siffra har Volvo under ett flertal år riktat specifika insatser mot att utbilda barn i trafiksäkerhet. Bara i Danmark har 86 000 barn och skolungdomar fått möjlighet att lära sig mer om trafikvett och hur olika säkerhetssystem fungerar, och i Volvos hemstad, Göteborg, Sverige, anordnar Volvomuseet regelbundet informationsrundturer för skolklasser.

 

En av klasserna som besöker museet är 8 C från skolan Fenestra St Jörgen. När museipersonalen frågar dem om de har hört talas om flygplanen som försvunnit de senaste åren får de ett rungande ”ja” tillbaka. När de sedan vänder på frågan, och undrar om barnen hört att det ”försvinner” motsvarande 13 flygplan med människor varje dag, i form av dödsoffer i trafiken världen över, är alla tysta.

 

– När det gäller trafiksäkerhet har Volvo en mycket viktig roll att spela, och vi har byggt upp stor kunskap genom åren. Med våra säkerhetskampanjer för barn har vi lyckats paketera informationen på ett sätt som väcker deras uppmärksamhet och som känns relevant för dem. Ibland kan några få bra tips vara tillräckligt för att rädda liv, säger Volvokoncernens säkerhetsdirektör Peter Kronberg.

 

Eleverna i klass 8 C blir imponerade när de får höra att trepunktsbältet är en Volvouppfinning, och att Volvo valde att göra det tillgängligt för alla fordonstillverkare. För att demonstrera hur trepunktsbältet fungerar får eleverna prova att sitta i en lastbilshytt som lutar 65 grader, och samtliga är överens om att de inte hade lyckats sitta kvar på sina platser utan säkerhetsbälte.

 

Eleverna får även lära sig om vilka skador lösa objekt kan orsaka. En mobiltelefon som väger 100 gram kan komma upp i en relativ vikt på 150 kilo – och det gör ont att få i huvudet.

– Jag visste inte så mycket om g-krafter innan och att saker blir så mycket tyngre när de kommer i hög hastighet, säger Alice Andersson, en av eleverna.

Klasskompisen Dzan Zubcevic delar med sig av nybliven kunskap:

– Om en person som väger 100 kilo och kör i 90 kilometer i timmen krockar, så blir det som att han skulle vara lika tung som en elefant.

När det är dags för eleverna i klass 8 C att åka tillbaka till sin skola är det med en större förståelse både för farorna i trafiken och vad de själva ska tänka på för att undvika dem. Samtidigt finns det fortfarande många fler barn världen över som behöver tillgodogöra sig samma kunskap.

 

– I dag inleds FN:s globala säkerhetsvecka där årets tema är barn- och trafiksäkerhet. Volvokoncernen vill uppmana alla som har möjlighet att stötta FN i deras kampanj, inte bara under själva säkerhetsveckan, utan genom att sätta större fokus på barns roll i trafiken varje dag, året runt, säger Peter Kronberg.

 

Safety

 

Säkerhetsbältet håller eleverna på plats. Viktoria Björkman, Negin Hashmati och Alice Andersson från Fenestra St Jörgen får testa på att sitta i en lastbilshytt som har roterat till 65 grader. Foto: Jonas Tobin

 

 

Safety

 

Beatrice Asplund visar för Dzan Zubcevic, Harry Olofsson och William Bruun vad som händer när ett fordon roterar. Foto Jonas Tobin

 

Länkar och filmer:

 

http://www.savekidslives2015.org

 

https://www.youtube.com/watch?v=0SwyBVw_-qI

 

http://www.who.int/roadsafety/week/2015/en/