Volvokoncernen utökar antalet praktikplatser för ”Äntligen jobb” under 2016

-Från att under 2015 ha varit ett initiativ med fokus på Göteborg kommer vi nu att utöka vårt engagemang till att omfatta fler orter och fler praktikplatser, säger Kerstin Renard, Volvokoncernens HR direktör.
Madeline-Mahdis-Shahrokhi_142x88.jpg

Syftet med intiativet Äntligen jobb är att förbättra möjligheten för utlandsfödda akademiker att få ett arbete de är utbildade och kvalificerade för.

Madeline Mahdis Shahrokhi har precis avslutat sin praktikplats inom Volvokoncernens organisation för lastbilstillverkning. Hon är mycket nöjd.

Madeline Mahdis Shahrokhi

-Under de här sex månaderna har jag lärt mig jättemycket, ökat mitt självförtroende och skaffat mig ett bra nätverk, säger hon och berättar att hon nyligen skrev på för sitt första fasta arbete.

-Det är fantastiskt. Jag ska börja arbeta inom ett konsultbolag här i Göteborg som projektkoordinator och HR ansvarig. Ett område som jag verkligen är intresserad av, säger hon.

Madeline Mahdis Shahrokhi, som är född i Iran, har en lång kvalificerad utbildning bakom sig både som ingenjör och i sociologi samt i kommunikation. Men trots det var det mycket svårt att få ett arbete i Sverige.
-Jag fick höra att mitt efternamn var för krångligt och kom inte ens på intervju. Nu jobbar jag med mitt drömjobb, säger hon.

Enligt Kerstin Renard är det viktigt att Volvokoncernen är med och bidrar till att minska den här typen av utanförskap.
-Det är slöseri med komptens när akademiker födda i andra länder inte får det arbete de är utbildade för. Vi har inte möjlighet att anställa så många personer för tillfället, men på lång sikt kommer vi att ha stort behov av välutbildade akademiker och det här är en viktig målgrupp för oss. Därför vill vi vara med, säger hon.

Under 2015 har 15 akademiker gjort praktik inom Volvokoncernen. Målet för 2016 är att utöka till 35 platser.

Fakta:
2011 startade Swedbank tillsammans med Arbetsförmedlingen intiativet till Äntligen jobb. Under 2014 anslöt sig Volvokoncernen.
Praktikperioden är sex månader och innehåller såväl språkträning som egna arbetsuppgifter. Praktiken syftar till att ge erfarenhet och kunskap.