Volvo Penta lanserar nästa generations bensinmotorer

Volvo Penta förnyar med sin nya serie båtmotorer med drev själva bensinmotorteknologin i grunden. De nya V6- och V8-motorerna demonstrerar Volvos ledande ställning på innovationsområdet. De nya motorerna erbjuder unik prestanda, samtidigt som utsläppen ligger långt under både befintliga amerikanska och kommande EU-standarder. Den nya serien är bara en av flera innovationer som Volvo Penta visar upp på båtmässan i Cannes den 8–13 september.

Volvo Penta har påbörjat lanseringen av en komplett serie av nästa generations V6- och V8-bensinmotorer, med nya 4,3-liters V6-motorer med katalysator (200 och 240 hästkrafter) som redan finns tillgängliga. Den nya serien 5,3-liters V8-motorer kommer tillsammans med V6 280 att lanseras på båtmässan IBEX 2015 i Kentucky senare den här månaden. Hela serien kommer att släppas under 2015 och 2016 – totalt sju motorer med ytterligare två V8-motorer som kommer under 2016.

4,3-liters Volvo V6-motor med katalysator (200 och 240 hästkrafter)
 
Foto: 4,3-liters Volvo V6-motor med katalysator (200 och 240 hästkrafter).

Med utgångspunkt i General Motors hyllade Gen V-teknologi kommer de nya motorerna – som är en expansion av den banbrytande, prisbelönta modellen V8-380 som introducerades av Volvo Penta år 2012 – att bli ett supplement till Volvo Pentas befintliga produktserie. De representerar också Volvo Pentas miljömässigt mest avancerade motorer fram till i dag, vilket innebär att de är upp till fyra gånger renare än motsvarande, lika kraftfulla fyrtaktsmotorer eller utombordare med direktinsprutning.

De nya motorerna är de första på marknaden som kombinerar följande avgörande tekniker som standard:

• Först i branschen med direktinsprutning, vilket bidrar till ett bättre vridmoment vid låga varv och en unik bränsleeffektivitet
• Justerbart ventilspel, vilket optimerar vridmomentet genom hela accelerationen
• Lättviktsblock i aluminium för ett unikt effekt-/viktförhållande
• Standardiserat slutet kylningssystem för en jämnare innertemperatur, och ökad livslängd då inga inre delar är exponerade för sjö- eller havsvatten
• Först i branschen med bredbandssyresensorer som optimerar motorn för olika bränslekvaliteter, och även reducerar koloxidutsläppen med 95 procent med hjälp av katalysator
• Standardisering av hela produktserien med bensinbåtmotorer med gemensamma reservdelar och serviceställen för att minska antalet reservdelar som leverantörerna måste lagerföra och för att förenkla service och underhåll

Vidare är den nya serien utrustad med Volvo Pentas beprövade RPM-teknik (varv per minut) för hastighetskontroll, som automatiskt håller hastigheten när båten gör en tvär gir.

– På Volvo Penta är innovation grunden till allt. Vi är mycket stolta över vårt imponerande rekord av nyheter i branschen, såsom drev (sterndrive), Duoprop, joystick, IPS och Glass Cockpit. Nu höjer vi än en gång ribban. De här nya bensinmotorerna är verkliga fullblod, med innovationer som ger enorma förbättringar av vridmoment, acceleration, bränsleeffektivitet, utsläppsnivåer och livslängd till en konkurrenskraftig kostnad, säger Ron Huibers, VD för Volvo Penta of the Americas.
 
Volvo Penta har redan det bredaste utbudet av marina motorer och drivsystem, och den nya teknikens bensinbåtmotorer kommer att ge våra kunder ännu fler val. De nya motorerna gör det ännu roligare att vara ute och åka båt. Motorerna är kraftfulla och svarar snabbt, de har hög effektdensitet och bättre bränsleeffektivitet, så att båten går snabbare och längre, tillägger Ron Huibers.

Befintliga och nya motorer finns tillgängliga med drivsystemen DPS, FWD, OceanX och SX, liksom med EVC-alternativ (Electronic Vessel Control). Motorerna är också utrustade med hastighetskontroll, som upprätthåller önskad hastighet oavsett hur båten är lastad – perfekt för vattensporter.

– En av våra kärnvärderingar på Volvo Penta är att vara goda miljöambassadörer. Dessa nya motorer är designade för att förbättra bränsleeffektiviteten och med god marginal klara världens strängaste utsläppsstandarder, inklusive kraven från U.S. Environmental Protection Agency och California Air Resources Board, samt kommande EU-krav. Vi har också minskat koloxidutsläppen vid tomgångskörning med 95 procent, säger Ron Huibers.
 
De nya motorerna omfattas av Volvo Pentas branschledande 2+3 garantiprogram och utökad försäkring. Både återförsäljare och båtägare kommer att ha nytta av att det är samma reservdelar i hela serien med båtmotorer, samt de längre serviceintervallen som den nya tekniken möjliggör.

Bensinmotorer i Europa

Även om bensinmotorn inte är någon vanlig produkt i Europa förblir den ett viktigt segment för Volvo Penta, ett segment som utgör cirka 10–15 procent av all motorbåtsverksamhet på kontinenten.

– Över hela världen är sporter som wakeboard och vattenskidor beroende av båtar med inombordsmotorer, och Europa skiljer sig inte från övriga världen. Utombordsmotorer är klumpiga och är i vägen i aktern, vilket inte alls är bra för wakeboard- eller vattenskidåkare som snabbt och säkert behöver kunna ta sig i eller ur båten, säger Pascal Jamet, Volvo Penta VP marine engine sales.

Bensindrivna inombordsmotorer erbjuder däremot den perfekta lösningen och de har dessutom låga utsläppsnivåer, vilket är en fördel i delar av Schweiz där utsläppsbestämmelserna för alpsjöarna i förbjuder användning av dieselmotorer.

– Wakeboard- och vattenskidklubbar i hela Europa kommer att välkomna Volvo Pentas nästa generations V6- och V8 bensinmotorer med drev. Det kommer att ge en ny dimension till många populära vattensporter tack vare den höga effektdensiteten, och erbjuda branschledande framsteg inom bränsleeffektivitet, utsläppsreduktion, acceleration och vridmoment, tillägger Pascal Jamet.

Volvo Penta i Cannes

I Volvo Pentas monter på båtmässan i Cannes (QML 234) återfinns V6- och V8-bensinmotorer, tillsammans med Volvo Pentas senaste innovation: FWD-drivsystemet (Forward Drive). En FWD-utrustad Four Winns TS 222-båt, med en V8-motor från Volvo Penta, och en Regal 2100 Surf Edition finns tillgänglig för provkörning vid QML 072.

För mer information kontakta:
Jennifer Humphrey
Corporate Communication
AB Volvo Penta
Tel: int +46 (0) 31 323 30 55
E-post:
jennifer.humphrey@volvo.com