Volvo välkomnar regeringens satsning på elbussar

Volvo välkomnar regeringens förslag om en ny premie för att stötta marknadsintroduktion av eldrivna bussar från 2016. Premien är på totalt 350 miljoner kronor, 50 miljoner 2016 och därefter 100 miljoner per år 2017-2019.

– Detta är naturligtvis en mycket glädjande nyhet. Sverige positionerar sig i framkant när det gäller elbussteknologi och denna satsning kommer påskynda elektrifieringen av busstransporter i Sverige. Införandet av en miljöbusspremie stöttar Volvos teknikutveckling av produkter inom elektromobilitet. Vi har idag en världsledande position inom detta område och fortsätter utveckla svensk spjutspetsteknologi för export, säger Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar.

Volvo är världsledande inom hybrid- och elbussteknologi och lanserade den första hybridbussen 2009. Idag har företaget sålt fler än 2200 Volvohybrider globalt. I Göteborg rullar sedan i juni Sveriges första elbusslinje, linje 55, som trafikeras av tre helt elektriska bussar och sju elhybrider, samtliga från Volvo. Ändhållplatsen vid Chalmers Lindholmen är belägen inomhus, något som är möjligt tack vare att bussarna är tysta och utsläppsfria.

– Buller är ett av de största hälsoproblemen för världens storstäder. Elektriska stadsbussar är både tysta och utsläppsfria, och vi är övertygade att elektrifierade persontransporter i städer är rätt väg framåt mot hållbara transportlösningar, säger Håkan Agnevall.


För mer information kontakta:
Helena Lind, presschef Volvo Bussar AB
tel: 031-323 62 57