Eco Log ansluter till Volvo Pentas växande skara kunder av skogsmaskinstillverkare

Volvo Penta drar åt samma håll som sin nya skogsmaskinkund Eco Log. Med samma uppmärksamhet på tillgänglighet, förarvänlighet och miljöhänsyn har de båda företagen tillsammans utvecklat Eco Logs senaste generation skördare.
Volvo Penta Ecolog i skog

580

Volvo Pentas D8 motorer kommer att driva Eco Log’s nya generation av skördare.


I april 2016 når EcoLogs senaste generation skördare, av typerna 550, 560, 580 och 590 marknaden. Skördarna drivs av Volvo Pentas D8-motorer, med effekter från 160 till 235 kW. Det kommer att finnas modeller kompatibla med utsläppsstandarderna Stage IV såväl som Stage IIIA för vissa exportmarknader.

Eco Log-skördare är kända för sina innovativa pendelarmar och för sin förmåga att tilta 25° i sidled och 17° framåt och bakåt. Detta gör det möjligt för dem att arbeta i kuperad terräng. För att kunna arbeta i så krävande vinklar behövde Eco Log en avancerad motor: D8-motorn, tillsammans med den innovativa konstruktionen av kaross och pendelarmar kan skördaren arbeta säkert och med maximal kapacitet, även i branta sluttningar.

Eco Log utrustar sina maskiner med högeffektiva hydraulsystem med dubbla pumpar – en för att driva skördaraggregatet och en för kranen. Volvo Pentamotorn driver båda pumparna vid lågt varvtal – det finns gott om kapacitet för alla förekommande arbeten utan att motorn överbelastas. Precis som på en grävmaskin följer hytten kranens rörelse och har en rörelsefrihet på 350°. Det innebär att maskinen inte behöver flyttas lika ofta, och det sparar bränsle till den redan bränslesnåla Volvo Pentamotorn.

Tillgänglighet och driftekonomi är två avgörande faktorer inom skogsavverkning. Eco Logs kunder kan förlita sig på Volvo Pentas bevisat driftsäkra SCR-teknologi i kombination med diagnostikverktyget VODIA, som effektivt hjälper en mekaniker att avgöra om det behövs någon underhållsinsats. Detta garanterar säker maskindrift med längsta möjliga serviceintervall.

Rätta valet
Volvo Penta var ett uppenbart val för EcoLog, i första hand på grund av företagets tonvikt på miljö, men även för våra svenska rötter: Eco Log, som har sitt huvudkontor i Söderhamn på Sveriges östkust, strävar målmedvetet efter att använda lokaltillverkade komponenter och chassin. Företagens geografiska närhet underlättar också support och partnerskap.

– När vi konstruerar våra skördare har vi inte mycket utrymme att spela på under huven. Volvo Penta har varit avgörande i arbetet att hjälpa oss pussla ihop motorn med de övriga komponenterna, som den selektiva katalytiska avgasreningen, (SCR),och AdBlue-tankens placering. Målet har varit att optimera utrymmesanvändningen och öka motorns livslängd, säger Philippe Wion, försäljnings- och marknadsdirektör på Eco Log. - Det känns betryggande att få så specifik uppmärksamhet för våra behov. Volvo Penta bryr sig uppenbart om sina kunders applikationer, oavsett om de arbetar i den marina sektorn eller i skogen.

En prototypmaskin från Eco Log testas just nu i svenska skogar, innan den nya generationen skördare marknadslanseras under våren.

– Testen är riktigt lovande, säger Wion. Kraften och responsen i manövreringen är enastående, förutom det mycket gynnsamma förhållandet mellan bränsleförbrukning och timmerproduktion. Det är viktigt för oss som ett miljömedvetet företag.

Skördarna Eco Log 550, 560, 580 och 590, utrustade med Volvo Pentas åttalitersmotorer, kommer att presenteras på återförsäljardagen i Sverige i april, innan de gör sin mässdebut på KWF i Tyskland i juni.

Ladda ner högupplöst bild >>