B65 väl anpassad för stadsmiljö

1951 lanserade Volvo Bussar modellen B65. En buss anpassad för stadstrafik som blev känd bland annat för sin placering av motorn i mitten.
Modellen B65

Det var den danska staden Odense som beställt ett antal bussar som skulle klara av att ta många passagerare med huvudsakligen  ståplatser. Bussarna skulle också vara så smala, med kort axelavstånd, att de klarade att köra på de trånga gatorna i den historiska gamla staden. Bussarna blev så populära att staden Odense avvecklade sina spårvagnar till förmån för bussarna.

Modellen vidarutvecklades och blev välkänd över hela Skandinavien. Här är bussen fotograferad framför centralstationen i Göteborg. Där dominerade den kollektivtrafiken under närmare 20 år.

I Göteborg har Volvo Bussar fortsatt sitt samarbete med staden. I ett projekt har ett antal plug-in-hybrider  lanserats på vissa sträckor och det senaste projektet heter ElectriCity och handlar om bussar helt drivna av el som ska gå mellan två universitetsområden i staden.

Läs mer

Volvo Group Sverige's första bil från Hisingen inne i fabriken

Från Hisingen ut i världen

Volvokoncernen har närmare 100 000 medarbetare över hela världen och produktion i 18 länder. Vi finns på 190 marknader globalt. Det gör oss till en av världens största tillverkare av kommersiella fordon. Vår långa och spännande resa började 1927 då företaget grundades av Assar Gabrielsson och Gustaf Larson.

Från Hisingen ut i världen
Vintage personbil från Volvo bredvid en lastbil från Volvo med två vintage personbilar från Volvo

Tekniska milstolpar

Volvo grundades för 90 år sedan och koncernens historia präglas av innovation. Kärnvärdena kvalitet och säkerhet har varit med ända sedan företaget föddes – Volvos grundare, Assar Gabrielsson och Gustaf Larson, hade som mål att producera säkra fordon av hög kvalitet.

Tekniska milstolpar