Vill locka fler kvinnliga ingenjörer till Volvo

Att öka kvinnors intresse för teknik är viktig för Volvokoncernens tekniska organisation, Group Trucks Technology. Därför bjöd de in en grupp unga kvinnliga studenter för att ge dem inblick i hur ingenjörer arbetar i praktiken i Volvokoncernen idag.
Kvinnlig student testar simulator

Enligt officiell statistik  kommer det att finnas en brist på cirka 50.000 ingenjörer i den svenska industrin 2030. Den hårda konkurrensen om talangerna har därför redan börjat. Det kommer att vara avgörande för Volvokoncernen att attrahera och behålla ingenjörer i framtiden. 

Dessutom  är det viktigt för Volvokoncernen att locka fler kvinnliga ingenjörer för att öka mångfalden och delaktigheten ännu mer. Idag är cirka 80 procent av ingenjörerna i koncernen män och 20 procent kvinnor.

Group Trucks Technology bjöd in flickor mellan 12 och 19 år att delta i en "Ingenjörsdag för flickor". De besökte bland annat Powertrain Engineering i Malmö, Fordonsteknik och Powertrain Engineering i Göteborg.

-Det var ett bra besök. Vi måste arbeta mer aktivt för att få fler kvinnliga ingenjörer till Volvo. Organisationer med större mångfald är mer effektiva, säger Paulina Ramfelt, gruppchef på Powertrain Engineering i Göteborg.

Sandra Ekermo arbetar med studentrelationer och employer branding inom Group Trucks Technology HR.

-Det här gav eleverna en chans att veta varför det är bra att arbeta som ingenjör inom Volvokoncernen och de fick  en inblick i några av alla de olika jobb vi har att erbjuda. Jag tror att det definitivt kommer att inspirera och uppmuntra dem att studera till ingenjör.

Nyheter från Volvokoncernen