Tekniksprånget hjälpte Olivia framåt i karriären

Olivia Lund gick Tekniksprånget för några år sedan. Ett val hon inte ångrat. - Hos Volvokoncernen fick jag möjligheten att se hur det är att arbeta som ingenjör i ett globalt företag. Det gav mig en språngbräda för framtiden och ett brett kontaktnät, säger hon.
Olivia Lund

När Olivia Lund läste naturvetenskapliga programmet funderade hon på om hon ville arbeta som läkare eller ingenjör. Efter att hon gjort fyra månaders praktik på Volvokoncernens avdelning för framtida teknisk utveckling hade hon bestämt sig.

– Jag vill arbeta internationellt och såg hur många spännande möjligheter det finns som ingenjör. Volvokoncernen är ett välkänt företag i framkant och det är jättebra att få ett kontaktnät där, säger hon.

Tekniksprånget är ett initiativ från Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA. Det syftar till att ge elever som går de tekniska eller naturvetenskapliga programmen på gymnasiet chans till fyra månaders praktik på något av Sveriges stora företag.

– Jag saknade möjligheten till praktik när jag gick på gymnasiet. Därför passade Tekniksprånget så bra. För mig var det viktigt att veta mer om arbetslivet och veta vilken väg jag ville gå  innan jag sökte universitetet, säger hon.

Under sina fyra månader på Volvokoncernen fick Olivia bland annat insyn i hur utvecklingen av koncernens elbuss går till. Hon hjälpte också till i projektet ”DUO2” som handlar om att minska på bränsleförbrukningen genom att köra längre laster.

– Jag följde till och med med lastbilen på en testtur till Malmö. Det var intressant att se att så mycket av arbetet är inriktat på att förbättra miljön, säger hon.

Efter praktiken började Olivia så småningom på Chalmers Tekniska Högskola och tiden på Volvokoncernen gav henne en kunskap som hon fortfarande har nytta av.

– Det var en nyttig läroperiod. Jag kan relatera mina studier till hur det fungerar i praktiken inom en utvecklingsavdelning, säger hon.

Ansökan till 2018 års Tekniksprång pågår mellan 16 april och 16 maj. Gå in och sök en plats hos Volvokoncernen.