Generalguvernören valde Volvos elbuss

Kanadas generalguvernör David Johnston valde att åka Volvos elbuss när han besökte Göteborg nyligen. En bra start inför lanseringen av de tre elbussar från Volvos dotterbolag, Nova Bus, som snart kommer att trafikera Montreal.
Kanadas generalguvernör och svenska kungen på Volvos elbuss

Besöket i Göteborg var avslutningen på ett fyra dagar långt statsbesök i Sverige där generalguvernören har träffat svenska regeringen och kungaparet. 

Kanada är en viktig marknad för Volvokoncernen. I landet arbetar drygt 2000 personer främst hos Volvo Bussars båda dotterbolag Nova Bus och Prevost, men även tillverkaren av anläggningsmaskiner, Volvo Construction Equipment, motortillverkaren Volvo Penta och de båda lastbilsbolagen Mack Truck och Volvo Lastvagnar har verksamhet och anställda i landet.

Volvos koncernchef Martin Lundstedt välkomnade David Johnston, hans delegation, Sveriges kung Carl XVI Gustaf och prins Carl Philip till Volvokoncernen och Göteborg. Temat för dagen var hållbara transporter. Ett ämne som har stor betydelse för Martin Lundstedt.

– Hållbara transporter handlar inte bara om att förbättra miljön. Det innehåller så många fler aspekter i samhället. Att minska bullernivån i städerna är en del och att göra kollektivtrafiken mer attraktiv är en annan, sade han och hänvisade till arbetet med utvecklingen av ElectriCity i Göteborg.

– Jag är mycket stolt över vad vi har åstadkommit här i staden med Volvos elbussar. Det är ett lyckat arbete där vårt partnerskap med staden och myndigheterna haft stor betydelse, sade han.

En given punkt på programmet för David Johnston var därför att åka med Volvos elbuss. Hans intresse var extra stort eftersom Montreal, Kanadas näst största stad, har beslutat att satsa på elbussar som ett led i att sänka utsläppen av koldioxid. Från och med slutet av mars ska tre elbussar från Nova Bus köra resenärer genom de centrala delarna av staden. Montreal är också den första staden i Nordamerika som slutit avtal med Volvokoncernens program City Mobility. Programmets syfte är att utveckla hållbar kollektivtrafik i världens städer i nära samarbete med lokala myndigheter och företag.

Ombord på elbussen träffade David Johnston Jessica Sandström, ansvarig för försäljning inom City Mobility. Hon poängterade också betydelsen av en bättre kollektivtrafik.

– Vi måste få människor att välja kollektivtrafik och för att lyckas med det så måste vi skapa attraktiva system, sade Jessica Sandström. 

Delegationen besökte också Volvo Trucks Experience Center. Tillsammans med bland andra svenska infrastrukturministern, Anna Johansson, och Martin Lundstedt fortsatte diskussionerna om hållbara transporter både till sjöss och på land.

Nyheter från koncernen