Volvo får order på åtta elbussar till Harrogate i England

Volvo Bussar har fått en order på åtta elbussar, Volvo 7900 Electric, till Harrogate i England. Köpare är Transdev Blazefield. Trafikstart är planerad till 2018.
Sex personer står framför en Volvo-buss

Harrogate Bus Company, ägt av Transdev Blazefield köper åtta elbussar från Volvo.

Bussarna ska rulla i Harrogate, 90 km nordost om Manchester. 

När de åtta elbussarna i Harrogate tas i trafik 2018 är det första gången i Storbritannien som tekniken med snabbladdning vid ändstationerna genom så kallad opportunity charging, OppCharge används. 

Laddningen är helt automatiskt  och sker via strömavtagare på bussens tak på 3-6 minuter, Volvos elbuss är cirka 80 procent mer energieffektiv än motsvarande dieselbuss.

- Det är mycket glädjande att Volvos första elbussar i Storbritannien kommer tas i trafik nästa år. Storbritannien är en av våra största marknader för vårt produktprogram inom elektromobilitet och vi ser mycket fram emot att arbeta tillsammans med Transdev Blazefield för att göra Harrogate till en ledande region vad gäller miljövänlig kollektivtrafik, sa Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar.

Det nya elbussystemet välkomnas av Andrew Jones, Transportminister Harrogate och Knaresborough och medlem av det brittiska parlamentet, som sa: 

Harrogate ska bli en stad med låga utsläpp vad gäller bussar. Transdev Blazefield har stora ambitioner och det här innebär premiär för den nya tekniken i Storbritannien.

Storbritannien är Volvos stösta marknad för elektrifierade bussar, med fler än 1400 hybridbussar i trafik.

Nyheter från koncernen