Studenter har byggt solcellsbil med hjälp av Volvokoncernen

Volvokoncernen deltar i projekt där elever från Mälardalens Högskola designat och byggt en solcellsbil. Bilen ska köra rakt igenom Australien i en tävling mot andra solcellsdrivna fordon från hela världen.
5 persons sitting in front of the vehicle
Foto Jonas Bilberg. I mitten Monica Ringvik, Volvokoncernen, tillsammans med Paul Pettersson, rektor MDH, André Löfqvist, Solar Team Manager, Peter Wallin, Technology Research Manager VCE och Ragnar Tengstrand, lektor industriell design MDH.

I och med avtäckningen av bilen berättade Monica Ringvik, Director Research and Innovation Policy på Volvokoncernen, om varför koncernen är med och bidrar till projektet.

– Det är viktigt för oss att delta i utvecklingen mot mer hållbar energi, och så behöver vi duktiga ingenjörer. Tänk att få erfarenhet av att på egen hand driva ett så här stort och komplext projekt mot ett tydligt mål redan under studietiden. Sådana studenter vill vi anställa efter att de tagit examen, sade hon.

Solcellsbilen ska delta i Bridgestone World Solar Challenge i oktober. En tävling som arrangeras vartannat år. Universitet från hela världen tävlar om vilket lag som på snabbast möjliga tid kan köra 3000 kilometer, från Darwin till Adelaide i Australien, i ett fordon som enbart drivs av solenergi.

MDH Solar Team deltar i tävlingen för första gången, och är ett av två tävlande lag från Skandinavien.

– Det är fantastiskt att det här har blivit verklighet. Vi har slitit hårt under många månader, haft väldigt kul och lärt oss massor om oss själva, och om vad som krävs för att arbeta i ett så här komplext projekt. Det är en obeskrivlig känsla att äntligen få visa upp resultatet, säger André Löfqvist, team manager för MDH Solar Team.

Nyheter från koncernen