Stödet från Volvokoncernen gav Aleksandra chansen till ett jobb

Mentorprogrammet ”Mitt Liv” gav Aleksandra Smal en chans att komma in i arbetslivet i Sverige. Nu har hon ett års vikariat inom Warranty Operations, Volvo Trucks. – Tack vare Volvokoncernen, min mentor och min chef har jag fått stort stöd och hjälp, säger hon.
Aleksandra Smal

Aleksandra Smal är född i Ryssland där hon arbetade inom PR och marknadsföring. Bland annat har hon arbetar i cirka sex år på ett stort världsomspännande företag.

För några år sedan flyttade hon till Sverige tillsammans med sin man. Trots att hon läst svenska och även tagit ytterligare en universitetsutbildning inom kommunikation vet hon hur svårt det är att söka arbete i Sverige för någon med utländsk bakgrund. Efter flera hundra ansökningar var hon på väg att ge upp.

– Det spelar ingen roll hur hög akademisk utbildning du har. Det är mycket svårt att ens komma på en intervju, säger hon.

Genom en studiekamrat fick hon information om mentorprogrammet ”Mitt Liv”.  Det är ett svensk företag som arbetar för ett inkluderande samhälle och en arbetsmarknad som värdesätter mångfald. Volvokoncernen har samarbetat med Mitt Liv sedan 2012.

I samarbetet ingår bland annat att medarbetare inom koncernen ställer upp som mentorer för de arbetssökande. Hittills har cirka femtio anställda i koncernen varit mentorer. För Aleksandra Smal var det avgörande att få en personlig kontakt.

– Fördelen med Mitt Liv är just att du får en mentor att bolla med. Det handlar inte bara om det praktiska som att göra ett CV eller hur du ska agera under en intervju. Här får du kontakt med en erfaren person som du kan få stöd och hjälp av, säger hon.

Det var Liselott Johansen som blev Aleksandras mentor på Volvokoncernen. Ett uppdrag som hon tycker varit mycket givande.

– Det har gett mig en påminnelse om hur olika vi alla är. Jag har lärt mig att aldrig ta för givet att andra resonerar eller fungerar på samma sätt. Det är mångfalden som skapar en helhet i balans, säger hon.

Via Liselott kunde Aleksandra sedan få ett vikariat som materialkoordinator inom avdelningen Warranty Operations, Volvo Trucks.

– Jag har endast arbetat några veckor än, men det känns mycket bra. Det här är min chans att komma in på arbetsmarknaden. Min chef Linda Petersson Wahlqvist är till stor hjälp. Jag har ett års vikariat och hoppas nu att kunna stanna kvar inom koncernen. Det känns bra att arbeta på en arbetsplats som arbetar för mångfald och ökad inkludering, säger Aleksandra.

Nyheter från koncernen