Hanna tar elbussen till jobbet varje dag

Hanna Bryngelsson är specialist på energilagringssystem inom Electromobility inom Volvokoncernen.
Hanna tar elbussen till jobbet varje dag

-Det är roligt att elbussen blivit en sådan succé och att det finns ett så stort intresse för kollektivtrafik. Nu kan vi verkligen få gröna, tysta och emissionsfria stadskärnor. Själv åker jag elbuss till jobbet varje dag, det känns häftigt att veta att jag har varit med och att utveckla den. När de första hybriderna kom åkte jag mycket med dem och det var lite pirrigt. Vid varje acceleration eller inbromsning föreställde jag mig hur laddningen i batteriet ökade och minskade. Lyckligtvis var det aldrig några problem.”

- Innan jag började på Volvo forskade jag om litiumbatterier. Jag började i Volvkoncernen 2008 och var med och tog fram de första hybriderna. Då trodde vi aldrig att vi så snabbt skulle få helt eldrivna bussar, utvecklingen på batteriområdet har verkligen varit fantastisk.

Hanna föreläser också om batterier på Volvo Group University, ett centrum för lärande och kompetensutveckling tillgängligt för alla anställda inom Volvokoncernen.

- Redan 2008 fanns ett stort intresse i företaget men kunskapen om batterier var inte lika allmänt spridd som idag. Nu har vi också satsat mycket på att alla ska förstå vad elektromobilitet är.

-Det är verkligen det här jag vill syssla med. Som ingenjör finns så många utvecklingsmöjligheter och det är roligt att ha kollegor med många olika kompetenser. Det bästa med yrket är nog blandningen av kreativitet och struktur, att verkligen kunna se hur en tanke blir en produkt.”