Innovation i fokus när Frankrikes president och Sveriges statsminister besökte Volvokoncernen

Martin Lundstedt fick besök av prominenta gäster när han fredagen den 17 november tog emot Frankrikes president Emmanuel Macron och Sveriges statsminister Stefan Löfven på Volvokoncernens huvudkontor i Lundby i samband med ett EU-toppmöte i Göteborg.
Innovation i fokus när Frankrikes president och Sveriges statsminister besökte Volvokoncernen

VIP-gästerna anlände i ett tyst och utsläppsfritt färdmedel – en Volvo 7900 Electric-buss. I Volvokoncernens utställningshall, där produkterna stod uppradade både utanför och inne i hallen, presenterade koncernchef Martin Lundstedt  Volvokoncernen och flera tekniska innovationer.

Bruno Blin, VD Renault Trucks, Emmanuel Levacher, VD Governmental Sales samt Håkan Agnevall, VD för Volvo Bussar, medverkade också tillsammans med ett antal innovationsexperter.

– Det är en stor ära för Volvokoncernen att stå värd för ett sådant här event och få välkomna Stefan Löfven och Emmanuel Macron till vårt huvudkontor här på Campus Lundby. Sverige och Frankrike är viktiga länder för Volvokoncernen och vi har stark närvaro på båda dessa marknader, sade Martin Lundstedt.

Utanför ingången till huvudkontoret möttes ministrarna och övriga gäster och medierepresentanter av ett antal lastbilar från Volvo Lastvagnar och Renault Trucks: Volvos självkörande sopbil, Volvo FH LNG, Renault Trucks T 460 och Volvo FH16 i Volvo Ocean Race-utgåva.

Inne i hallen fanns tre stationer som visade upp och förklarade Volvokoncernens utveckling inom automatisering, elektromobilitet och uppkopplad teknik: den eldrivna grävmaskinen EX2, Renault Trucks Urban Lab 2 och ett batteripaket som används för elbussen.

Emmanuel Macron och Stefan Löfven avslutade besöket vid Volvokoncernen och i Göteborg med att underteckna en avsiktsförklaring om ett fransk–svenskt samarbete när det gäller utvecklingen av innovation och miljövänliga lösningar på området transporter och samhälle.

– Tack för att vi fick komma hit till Volvokoncernen. Vi åkte en kort bit med elbussen för att komma hit, och jag tycker att bussen är ett bra exempel på samarbete som ger goda resultat. Vi har en stor utmaning framför oss med den gröna och den digitala transformationen, och detta är frågor som kan förbättras och påskyndas med hjälp av samarbete mellan våra länder, sade president Emmanuel Macron vid presskonferensen i utställningshallen.

Torsdagen den 16 november träffades Belgiens premiärminister Charles Michel och Håkan Agnevall, verkställande direktör för Volvo Bussar, för att diskutera elektromobilitet under en demokörning med Volvo 7900 Electric på Göteborgs gator. Man diskuterade bland annat fördelarna med elektromobilitet – en utsläppsfri, bullerfri och energieffektiv hållbar kollektivtrafik. Charles Michel visade stor uppskattning och gav en TV-sänd presskonferens ombord på bussen. ​