Stödet från Volvo gav Ibrahim chansen till ett jobb

Från ett krigshärjat Syrien utan framtid till en trygg tillvaro i Göteborg. Ibrahim Sabbagh har gjort en livsresa utöver det vanliga.
Ibrahim Sabbagh

Via mentorprogrammet, Mitt Liv, kom han in i arbetslivet i Sverige och hamnade hos Volvokoncernen.

-Just idag fick jag veta att jag fått ett fast jobb här. Helt fantastiskt, säger han.

Det är en mycket glad Ibrahim Sabbagh som möter upp utanför hans numera fasta arbetsplats på avdelningen inom eftermarknad, Warrenty Material. Där han arbetar med reklamationer, garantier och reservdelar.

-Efter att ha förlorat allt i mitt hemland Syrien kan jag nu äntligen se framåt. Volvo trodde på mig och har gett mig en chans. Här finns alla möjligheter att arbeta med det jag är utbildad för och göra karriär, säger han.

Ibrahim Sabbaghs berättelse är både plågsam och skakande. Han beskriver ett liv i Syrien som välutbildad maskiningenjör från universitetet i Damaskus. En trygg tillvaro med fru och fem barn. Under 21 år arbetade han för FN:s humanitära organisation, UNRWA. UNWRA bistår palestinska flyktingar som flytt från sina hem på grund av konflikten i Mellanöstern. Ibrahim skötte underhåll och ansvarade för logistiken av de drygt 170 fordon som används för att bistå flyktingarna.

När kriget bröt ut ställdes allting på sin spets. Tryggheten och vardagen försvann. Bara att ta sig till och från arbetet var förenat med livsfara. Skräcken var stor för att barnen skulle skadas eller dödas och Ibrahim och hans fru tvingades till slut att fatta ett oerhört beslut. 

-De kunde inte vara kvar i Syrien, säger han och skakar på huvudet.

Först måste äldsta sonen fly. Risken att han skulle tvingas in i militärtjänst var överhängande. Där handlade det om att döda eller dödas. Senare flydde också ytterligare tre av Ibrahims barn. Kvar i Syrien var Ibrahin, hans fru och minsta dottern.

Han beskriver känslan i kroppen när hans barn flyende tog sig över Medelhavet med båt.

- Det var dagar i helvetet. Jag kunde varken äta eller tänka. Jag var livrädd.

Två år senare kunde dock hela familjen återförenas i ett känslosamt möte på flygplatsen i Göteborg.

Trots hög utbildning hade Ibrahim svårt till en början att få ett arbete i Sverige. Han sökte hundratals jobb utan resultat. Så småningom kom han i kontakt med organisationen UTI, Utländska tekniker och ingenjörer, och senare mentorprogrammet Mitt Liv.

En sex månaders provanställning på Volvokoncernen har nu lett till ett fast jobb.

-Jag trivs mycket bra här. Jag har fantastiska arbetskamrater och min chef, Linda Petersson Wahlqvist är otroligt bra. I och med att Volvo är en så stor koncern finns också bra möjligheter för mig att fortsätta min karriär, säger han.

Under sin första tid i Sverige, på flera olika utbildningar, träffade Ibrahim många andra utlandsfödda akademiker som kämpade för att få jobb. Många var resignerade och hade mer eller mindre gett upp. Därför beslutade han att,på eget initiativ, bjuda in sina studiekamrater till ett möte på sin nya arbetsplats.

-Det kom drygt 20 personer hit. Jag ville ge dem hopp och visa att det går att få jobb. Att det faktiskt finns företag, som till exempel Volvokoncernen, som anställer utlandsfödda akademiker. Jag lyckades ju efter mindre än två år i Sverige, säger han.

Fakta Mitt Liv
Mitt Liv är ett svensk företag som arbetar för ett inkluderande samhälle och en arbetsmarknad som värdesätter mångfald. Volvokoncernen samarbetar med Mitt Liv sedan 2012. I samarbetet ingår att medarbetare inom Volvokoncernen ställer upp som mentorer för arbetssökande och ger råd om till exempel att skriva ett bra CV eller hur personen bör agera under en intervju. Hittills har drygt femtio anställda i koncernen varit mentorer.

Vill du också arbeta inom Volvokoncernen? Gå in och sök jobb här.