Tätt samarbete för framtidens transporter

Volvokoncernen, tillsammans med Autoliv, Ericsson, Volvo Cars och Zenuity invigde nyligen MobilityXlab på Lindholmen Science Park. Ett samarbete för gemensam utveckling av ny teknologi och effektivare transporter.
Tätt samarbete för framtidens transporter

I en allt mer komplex och digitaliserad bransch där automation, elektromobilitet och uppkopplade fordon är framtiden ställs nya krav på arbetssätt.

Genom satsningen på MobilityXlab möjliggörs gemensam utveckling av ny teknologi men också samarbeten med mindre startup-företag, vars idéer bolagen både vill stötta och bli inspirerade av. Bolagen vill på så sätt även stimulera utvecklingen av hela det svenska fordonsklustret, för ökad konkurrenskraft gällande framtidens transportsystem.

- De nya teknologierna kommer att erbjuda många fördelar för våra kunder och samhället i stort. Men för att lyckas utnyttja möjligheterna fullt ut måste vi inom fordonsindustrin jobba smartare, snabbare och i mycket tätare samarbete med andra, säger Martin Lundstedt, vd Volvokoncernen.

MobilityXlab, som består både av ett innovationslabb och en utställningsdel, ligger i samma byggnad som Zenuity. Det är Volvo Cars och Autolivs joint venture som utvecklar mjukvara för självkörande fordon. Att det är på Lindholmen Science Park som MobilityXlab nu startas upp på har varit självklart för parterna. 

- Under de snart 20 år som vi har verkat här har vi haft förmånen att på olika sätt initiera, driva och samordna projekt, och med MobilityXlab tar vi det vidare ytterligare ett steg. Den gemensamma visionen, arbetssättet och inte minst utställningsdelen som blir ett fönster mot framtiden, kommer generera mycket positiv innovationskraft, säger Niklas Wahlberg, vd Lindholmen Science Park AB.

www.mobilityxlab.com