Färgstark arbetsplats i Umeå

Volvo Trucks kunder har 800 kulörer att välja på för lastbilshytten. Och om favoritfärgen saknas gör färglabbet på Volvokoncernens fabrik i Umeå allt för att lösa det.
Yvonne Määttä

Vintervit är fortfarande den absolut populäraste färgen på Volvolastbilar, men allt fler av de runt 300 hytter som varje dag lämnar hyttfabriken i Umeå målas i andra kulörer.

– Det har varit väldigt mycket färger på sistone och vi ser allt mer metallic och klarlack. Min personliga favorit är metallic, det finns en blå variant som är väldigt snygg, säger kontrollanten Yvonne Määttä.

Innan hytten grandskas på kontrollstationen,har den genomgått en mängd olika steg. Efter ett dopp i korrisionsskyddande färg, grundlackas hytten innan det är dags för robotarna att spruta på topplack. Färgen får sedan härda i 45 minuter i en stor ugn.

Även om själva målningsprocessen är helt automatiserad, är många olika personer  och funktioner inblandade i arbetet  med  färger.

Några av dem  jobbar på färglabbet, som ligger en trappa  upp  i fabriken. På labbet  utvecklas bland annat  nya kulörer och det är också här kundernas förfrågningar hamnar. För trots att Volvo Trucks erbjuder  sina kunder hela 800  olika varianter, kommer varje vecka nya önskemål.

– Det  har hänt  att vi har fått prover på en tygbit, mobilskal eller nagellack. I de flesta fall kan vi erbjuda kunden en snarlik kulörteller utveckla en helt ny. Det är bara i sällsynta fall vi måste säga nej, då handlar det om att färgen inte har de egenskaper som krävs, säger Andreas  Bask, chef för färglabbet.

Innan  en ny kulör kommer ut i produktionen genomgår den hårda tester och kontroller.

Volvo Trucks kunder ställer höga krav på sina lastbilar och alla steg i målningsprocessen är viktiga för att säkra kvaliteten och att kunden verkligen får exakt den kulör han eller hon beställt.

– Vi har en tät dialog mellan alla funktioner som jobbar i processen. Och även om vi alla har olika fokus vill vi ju samma sak – att det ska bli så bra som möjligt. Volvo Trucks är ett premiummärke och kunderna förväntar sig att färgen ska hålla länge, säger Andreas Bask.

Fabriken i Umeå satsar också hårt på att förbättra den inre och yttre miljön. Med en avancerad reningsteknik för luft,nya lösningsmedelsfattiga material och modern målningsutrustning har fabriken idag ett av världens renaste målerier inom fordonsbranschen.

Volvo Cab Competence Center

Är lokaliserat till fabriken i Umeå. Det innebär att fabriken stöder utvecklingen av nya produktkoncept för hytter samt innovativa och lönsamma tillverkningsteknologier inom pressning, sammansättning och ytbehandling.

Umeå är även introduktionsfabrik för nya tekniker och material och stöder andra fabriker och enheter inom Volvokoncernen med kunnande och tekniskt stöd i process- och produktfrågor.

Nyheter från koncernen