En viktig livlina

I Libanon, där det statliga elnätet inte alltid fungerar, ser Khonaysser Group med Volvo Pentas hjälp till att det finns ständig tillgång till el.
En viktig livlina

Libanon har ett underutvecklat elnät som inte lever upp till landets behov. Eftersom det statliga elnätet bara klarar att leverera i snitt tolv timmar elektricitet om dagen är dagliga strömavbrott snarare regel än undantag. På landets sjukhus kan även ett kortare avbrott innebära skillnaden mellan liv och död.

– Utan el skulle vi vara tvungna att stänga, så enkelt är det. Det går inte att göra någonting och du måste skicka patienter till andra klinker. Så vi bara måste ha tillgång till el dygnet runt – det är helt avgörande för vår verksamhet, säger Mouin Abouzahr, vd för Labib Medical Center.

Sjukhuset har 164 bäddar och ligger i Sidon i södra Libanon. Sjukhuset kan förlita sig på el från Khonaysser Groups generatoraggregat, som drivs av Volvo Penta-motorer, samt dygnet runt-support från Khonaysser Group. Idag har de tre synkroniserade aggregat på 500 kVA. Två för normal drift och ett reservaggregat för nödfall och belastningsutjämning. Det gör att de alltid har tillgång till el, de behöver inte ens se glödlamporna blinka, berättar Elias Khonaysser från Khonaysser Group.

Det är inte mycket i Beirut som tyder på att Libanon lider av en energikris – stadssiluetten med skyskrapor i glas lyses upp av neonfärger och elektroniska reklamtavlor. Stadens historiska center har rustats upp och minner om forna dagar då Beirut kallades för Mellanösterns Paris. Gatorna kantas av flaggskeppsbutiker från stora globala modehus. Men bakom kulisserna, dolda uppe på hustak och nere i källare, står generatoraggregat efter generatoraggregat – tekniken som säkrar stadens elförsörjning.

Khonaysser började köpa in Volvo Pentamotorer 1992. Fem år senare blev Khonaysser exklusiv importör av Volvo Penta-motorer i Libanon. Sedan dess har det familjeägda företaget bara blivit större och större och idag har de över 200 anställda, en modern monteringsfabrik på 50 000 kvadratmeter i Bekaadalen och finns i fem länder.

Med Volvo Pentas motorer kan Khonaysser Group erbjuda kunderna en bränsleeffektiv och tillförlitlig produkt. Aggregatens distinkta gröna färg är hämtad från Volvos motorer för att återspegla hur viktiga de är för företagets framgångar. Produkten i sig bara en del av ekvationen och den backas upp med bra service. – Omkring 60–70 procent av våra kunder är mest intresserade av vilken service vi erbjuder. Om aggregatet går sönder kommer kunden att säga att Khonaysser har misslyckats, så vårt rykte står på spel här, säger Elias Khonaysser. Att leverera snabb, effektiv service har därför alltid varit ett fokusområde för företaget, som har ett team med tekniker redo att serva kunderna dygnet runt med förebyggande underhåll och akuta insatser.

– Volvo Penta har funnits där för oss till 100 procent på servicesidan. Vi har kontakt med reservdelsteamet varje vecka och rapporterar regelbundet till dem om vad som händer på marknaden och de gör allt de kan för att vi inte ska tappa marknadsandelar. Vår relation har blivit en riktig framgångssaga under årens lopp, säger Antoine Khonaysser.