Sofia leder sammansvetsat gäng

Hur är det att vara ledare inom Volvokoncernen? Följ med Sofia Hugosson i Braås, Sverige, en vanlig dag på jobbet.
Sofia at the steering wheel

Sofia Hugosson leder gruppen Kvalitetsteknik och revision på Volvo CE:s anläggning i småländska Braås. Det är ett sammansvetsat gäng som tacklar kvalitetsfrågor kopplade till komponenter från underleverantörer. När någon avvikelse rapporteras är det gruppen som ska identifiera problemet, lösa det och se till att det inte händer igen.

-Vissa dagar har vi jättemycket att göra och då är alla superfokuserade. Jag är väldigt imponerad av det, säger hon.

Det är ett oförutsägbart jobb, där ärenden dyker upp plötsligt och kräver snabba beslut. Under pulsmöten och andra avstämningar rapporterar alla koncentrerat om status och åtgärder.

Men mellan varven blir det också en hel del skämt och smågnabb.

– Det är viktigt med en trygg och öppen stämning i gruppen, att alla kan vara sig själva. Då klarar vi även de stressiga dagarna, säger Sofia Hugosson.

Att värna den goda stämningen ser hon som en av sina viktigaste uppgifter. På väggen sitter trivselreglerna uppklistrade, där punkt ett är ”Ha kul och tyck om varandra”.

En vanlig arbetsdag för Sofia Hugosson börjar vid sju med det dagliga styrningsmötet. Sedan följer en rad avstämningar fram till halv tio, även om hon också hinner med en snabb fika med teamet.

Den här dagen har Sofia Hugosson bokat in ett utvecklingssamtal med en medarbetare, för att gå igenom hans personliga utvecklingsplan. Hon samlar också skyddsombud och kvalitetstekniker för att göra en riskanalys av arbetsmiljön i rummet för ankommande gods. De ska identifiera potentiella risker och ta fram en åtgärdsplan för att förebygga incidenter. Dessutom hinner hon sticka emellan med några extra möten för att hantera oväntade avvikelser.

– Den stora utmaningen är att tiden aldrig räcker till. Nu har jag varit chef i ett drygt år och det är en av de saker jag måste lära mig att hantera. Men som tur är finns det bra mentorer i organisationen som jag kan prata med.

Hon har också nytta av olika utbildningar hon gått, bland annat när hon tidigare var internkonsult.

– Även internkonsultutbildningen handlade ofta om ledarskap, det var nog då jag började tycka att det är intressant. Många i Volvokoncernen som inte är chefer sysslar ju ändå väldigt mycket med ledarskap.

Vill du också arbeta inom Volvokoncernen. Här ser du våra olika typer av jobb.