Ny era inom digital innovation

Utvald att testa 5G-kompatibla teknologier för anläggningsbranschen på en testanläggning i Eskilstuna – tänjer på gränserna för autonoma maskiner.
Ny era inom digital innovation

Utvald att testa 5G-kompatibla teknologier för anläggningsbranschen på en testanläggning i Eskilstuna – sannolikt flera år innan 5G blir tillgängligt för en bredare publik. 

För Volvo CE innebär det här att man tänjer på gränserna för autonoma maskiner, samtidigt som man utvecklar lösningar för ökad säkerhet, produktivitet och för att minimera stillestånd.

Volvo Construction Equipment kommer som en av de första i världen att testa mobil 5G-teknik som en del i ett unikt samarbete med mobiloperatören Telia.

Telias resa mot 5G Partnership Program representerar en ny era inom digital innovation och syftar till att erbjuda en grupp utvalda partner i branschen en innovativ plattform där de kan utveckla sina egna teknologier. För Volvo Construction Equipment (Volvo CE) innebär det här att man tänjer på gränserna för autonoma maskiner, samtidigt som man utvecklar lösningar för ökad säkerhet, produktivitet och för att minimera stillestånd.

Endast en handfull företag från de nordiska länderna – och från en rad olika industrier – kommer att väljas ut att delta i det tvååriga programmet. Det hela är ett samarbete mellan Telia och mobil telekomföretaget Ericsson, med den senare som teknikpartner. Det innebär att Volvo CE kommer att kunna testa 5G-kompatibla teknologier på en testanläggning i Eskilstuna – sannolikt flera år innan 5G blir tillgängligt för en bredare publik.

-Fördelarna med ett snabbare och mer tillförlitligt 5G-nätverk innebär ett enormt steg framåt i fråga om uppkoppling. I anläggningsindustrin öppnar tekniken upp stora möjligheter för bearbetning av mobila data och kommer definitivt att påverka hur våra maskiner kommunicerar och interagerar med fjärrstyrning. Att ligga i framkant i denna digitala revolution och samarbeta kring utvecklingen av nya teknologier innebär en vändpunkt för Volvo CE, säger Patrik Lundblad, Senior Vice President Technology på Volvo CE.

Den nya generationens mobilnätverk förväntas leverera överföringshastigheter som är betydligt snabbare än det befintliga 4G-nätverket – och kan därmed transportera gigantiska datavolymer på betydligt kortare tid. Volvo CE kommer att testa nätverkets potential genom att skapa ett lokalt mobilnätverk på den egna anläggningen i Eskilstuna och använda den för att utöka sina kompetenser och utveckla sin pågående forskning inom autonom teknik.

I gruvsegmentet, där det kan krävas flera timmars ventilation efter sprängning av sten innan miljön är tillräckligt säker för att förarna ska kunna vistas på platsen, uppnås stora fördelar i form av produktivitet och säkerhet när man kommer ett steg närmare målet med produktionsanläggningar helt fria från människor.

Calle Skillsäter, Technical Specialist för uppkopplade maskiner på Volvo CE, förklarar:

-5G gör det möjligt för oss att transportera data på sätt som vi bara kunnat drömma om och kan förbättra möjligheterna för autonoma och fjärrstyrda maskiner i vår framtid. Genom att eliminera de potentiella säkerhetsriskerna och den driftavbrottstid som är förknippad med verksamheter som gruvbrytning kan vi komma närmare vår strävan om noll utsläpp, noll olyckor och noll oplanerade stopp.

Det här är inte första gången som Volvo CE har samarbetat med Telia och Ericsson. I fjol samarbetade de svenska företagen även kring ett prisbelönt, digitalt gruvbrytningsprojekt. I PIMM-projektet (The Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining), som utnämndes till ”Årets digitaliseringsprojekt” vid Telekomgalan i februari 2018, testades en fjärrstyrd koncept-hjullastare med kapacitet att köras mer än 400 meter under marknivån. Förhoppningen är att det senaste programmet ska ge Volvo CE möjlighet att ytterligare höja sin redan höga kompetens inom mobil kommunikation.

Läs mer om Volvo Construction Equipment (global sida)

Läs om uppkopplade självkörande lastbilar

Läs mer om uppkopplad teknik