Volvo Ocean Race blir startskottet för eldrivna ledbussar i Göteborg

I samband med Volvo Ocean Race i Göteborg 14–21 juni får staden två helt eldrivna ledbussar från Volvo som ska ta besökare mellan Nordstan och evenemangsområdet i Frihamnen. Från och med 25 juni ska de nya bussarna, som är prototyper, med plats för 135 resenärer testas på en del av Västtrafiks busslinje 16. De eldrivna ledbussarna ingår i ElectriCity-samarbetet som sedan 2015 har ett tiotal eldrivna bussar i trafik på linje 55 i Göteborg.
VolvoElectric

– Med de två första helt eldrivna ledbussarna tar vi ännu ett viktigt steg mot en tystare och utsläppsfri kollektivtrafik i Göteborg och Västsverige. Vi hoppas att så många göteborgare och besökare som möjligt ska passa på att uppleva framtidens bussresande, säger Ulrika Frick, (MP), ordförande i Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd.

Utöver eldriften har båda ledbussarna en rad tekniska och designmässiga lösningar som ska göra resan enklare och bekvämare för resenärerna. Bussarna är bland annat utrustade med fyra dubbeldörrar, stora fria golvytor och ergonomiskt utformade ledstänger, handtag och ryggstöd för stående passagerare. Syftet är att ett stort antal passagerare snabbt och smidigt ska kunna kliva på och av vid varje stopp, samtidigt som resan ska bli så behaglig som möjligt.

Ombord finns gratis wifi, möjlighet att ladda mobilen och infoskärmar som visar trafikinformation.

Under Volvo Ocean Race 14–21 juni kommer de eldrivna ledbussarna att gå mellan Nordstan och Frihamnen. Från den 25 juni kommer de att testas på linje EL16, som är en del av Västtrafiks linje 16. Morgon och kväll går de mellan Eriksbergstorget och Nordstan. Dagtid går de även mellan och Eriksbergstorget och Sahlgrenska. Längs linjen kommer två nya hållplatser att byggas och två befintliga hållplatser vid Eriksbergstorget och Lindholmen får nya väderskydd. Eftersom de eldrivna ledbussarna är prototyper, kommer de att gå utanför ordinarie tidtabell.

De nya eldrivna ledbussarna ingår i ElectriCity, ett samarbete mellan forskning, industri och samhälle, där nya lösningar för framtidens hållbara stadstrafik utvecklas, demonstreras och utvärderas.

Samarbetspartners inom ElectriCity är Volvokoncernen, Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Göteborgs Stad, Chalmers tekniska högskola, Energimyndigheten, Johanneberg Science Park, Lindholmen Science Park, Göteborg Energi, Ericsson, Älvstranden Utveckling, Keolis, Akademiska Hus och Chalmersfastigheter.

Ledbussprojektet drivs av Volvo, Västtrafik, Göteborgs Stad, Göteborg Energi och Transdev.

För mer information om ElectriCity-samarbetet se: electricitygoteborg.se

1 juni 2018

Journalister som vill ha ytterligare information, vänligen kontakta: Helena Lind, Volvo Bussar, tel. 0765-53 62 57

För fler nyheter besök www.volvogroup.se

Volvokoncernen är en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvokoncernen tillhandahåller också kompletta finansiella tjänster och service. Volvo sysselsätter nästan 100 000 personer, har produktionsanläggningar i 18 länder och försäljning på mer än 190 marknader. Volvokoncernen omsatte 2017 cirka 335 miljarder kronor och är noterat på Nasdaq Stockholm.

Form background image

Subscription Service

Relaterade nyheter