Volvo Penta presenterar banbrytande teknik för automatiserad tilläggning med båt

På jakt efter en lösning på ett av båtlivets stressigaste moment – att lägga till– presenterar Volvo Penta nu ett avancerat system för automatiserad tilläggning, med planerad lansering under 2020. Volvo Pentas lansering är det senaste exemplet på Volvokoncernens snabba tekniska utveckling inom automation.
volvo-ocean-race

Under flera år har Volvokoncernen forskat kring autonoma fordon och framtidens transporter. Koncernen har presenterat flera exempel på självkörande konceptfordon inom begränsade områden, som till exempel gruvor och hamnar.

Med Volvo Penta´s automatiserade lösning tar nu koncernen ytterligare ett steg i framåt i utvecklingen.

Under Volvo Ocean Race-stoppet i Göteborg premiärvisades nyheten som kanske är den mest efterfrågade funktionen inom båtvärlden i modern tid – Volvo Pentas semiautonoma system för tilläggning. I en livedemonstration med en 68-fotsbåt, utrustad med tekniken, visades färdigheterna i manövering upp i de trånga utrymmena mellan två av tävlingsbåtarna i Volvo Ocean Race.

Att lägga till är ett av de svåraste momenten när man ska manövrera en båt – gör du fel kan det bli pinsamt, dyrt och osäkert, säger Björn Ingemanson, vd för Volvo Penta. Vårt IPS-system har redan gjort det betydligt enklare att lägga till och med den här nya funktionen för automatiserad tilläggning tar vi nästa viktiga steg. Sensorerna och datorerna ombord reagerar på några millisekunder när vind- och sjöförhållandena ändrar sig och gör hela tiden små, små justeringar av effekten och styrvinkeln hos IPS-drevet.

Därmed håller sig båten på den avsedda kursen och tilläggningen blir säker och pålitlig. Vid behov kan tilläggningen pausas och då ser systemet till att båten håller sig stillastående i vattnet. Även om sjöförhållandena ändrar sig märks det inte, det ser ut att vara helt stilla, säger Björn Ingemanson.

Säkerhet är en avgörande faktor i den pågående utvecklingen av funktionen och precis som den liknande tekniken för automatisk parkering som finns för bilar, så är Volvo Pentas system för automatiserad tilläggning inte avsett att vara helt autonomt. Systemet kommer att ha en inbyggd anti-kollisionsvarning, men skepparen måste ändå stå vid rodret under hela tilläggningen och vara redo att ingripa om det skulle behövas.

För mer information , video och bilder från demonstrationen, gå in på Volvo Penta.

Här är några andra exempel på Volvokoncernens arbete inom automation.

  •  2016 presenterade koncernen en helt självkörande lastbil, Volvo FMX, i Kristinebergsgruvan i norra Sverige.
  •  2017 visades en självkörande sopbil för stadsmiljö upp. Ett forskningsprojekt Volvokoncernen gör tillsammans med miljöföretaget Renova.
  •  I Brasilien testar Volvo Lastvagnar hur en självkörande lastbil kan vara stor tillgång i sockerskörden.
  •  I samband med Volvokoncernens Innovation Summit i Beijing i november 2017 visades, Hub-2-Hub, upp. En konceptlastbil som kör automatiskt från en knutpunkt till en annan.
  •  HX2 är en självkörande eldriven lastmaskin utvecklat av Volvo Construction Equipment. Konceptmaskinen är en del av ett elektriskt forskningsprojekt.
  •  Volvo Bussar har tagit fram en självkörande 12-metersbuss. En prototyp baserad på Volvos kommersiellt tillverkade eldrivna stadsbuss, som anpassats för autonom körning.

16 juni , 2018

Journalister som vill ha ytterligare information, vänligen kontakta, Jennifer Humphrey Global Communication Manager Volvo Penta

Telefon: +46 31 323 3055                                              

Email: jennifer.humphrey@volvo.com                             

För mer information om Volvokoncernens autonoma lösningar vänligen kontakta: Joakim Kenndal: joakim.kenndal@volvo.com eller på +46 31-323 72 29.

För fler nyheter besök www.volvogroup.se

Volvokoncernen är en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvokoncernen tillhandahåller också kompletta finansiella tjänster och service. Volvo sysselsätter nästan 100 000 personer, har produktionsanläggningar i 18 länder och försäljning på mer än 190 marknader. Volvokoncernen omsatte 2017 cirka 335 miljarder kronor och är noterat på Nasdaq Stockholm.

Form background image

Subscription Service

Relaterade nyheter

Senaste pressmeddelandet

Latest Press Release