Renault Trucks lanserar andra generationen eldrivna lastbilar

Efter tio års tester under faktiska körförhållanden tillsammans med kunder och samarbetspartners presenterar Renault Trucks andra generationen helt eldrivna fordon: Renault Master Z.E., Renault Trucks D Z.E. och Renault Trucks D Wide Z.E., ett komplett utbud från 3,5 till 26 ton som passar för stadstrafik. Renault Trucks D och Renault Trucks D Wide Z.E. kommer att tillverkas i Renault Trucks fabrik i Blainville-sur-Orne, Frankrike och kommer ut på marknaden 2019. Renault Master Z.E. kommer att finnas tillgänglig under 2018.
Renault Trucks lastbilar

För att svara upp mot de snabba förändringarna inom urbana transporter lanserar Renault Trucks andra generationen av eldrivna lastbilar. Renault Trucks serie Z.E., består av Renault Master Z.E., Renault Trucks D Z.E. och Renault Trucks D Wide Z.E., sträcker sig från 3,5 till 26 ton och täcker in hela registret från varudistribution och leveranser till sophämtning.

För Renault Trucks var elektromobilitet redan från början svaret på problematiken med luftkvalitet och buller och för att minska koldioxidutsläppen. I över tio års tid har bolaget testat eldrivna lastbilar tillsammans med sina kunder och samarbetspartners för att samla information om användningsförhållanden, batterikapacitet, användning av laddstationer och specifika underhållskrav för eldrivna lastbilar.

Dessa praktiska tester har också gjort att Renault Trucks kunder och samarbetspartners kan hjälpa sina egna kunder att ta till sig el-tekniken. Renault Trucks har över tio års erfarenhet av helt eldrivna lastbilar tack vare Renault Maxity.
”För tio år sedan var vi pionjärerna som förespråkade eldrivna lastbilar för att förbättra luftkvaliteten i städerna. Idag kan vi erbjuda ett utbud av elfordon med beprövad prestanda, och våra experter är redo att hjälpa kunderna med övergången till elektromobilitet”, säger Renault Trucks VD Bruno Blin. 

De senaste tekniska framstegen har gjort eldrivna lastbilar till ett ekonomiskt hållbart alternativ vilket har lett till att Renault Trucks lanserar ett komplett utbud av Z.E.

Bestämmelserna för stadsområden är ofta stränga, men fordonen i Renault Trucks serie Z.E. klarar dem. De är lösningen för att skona luftkvalitet och minska köer, eftersom de möjliggör bullerfria leveranser alla tider på dygnet och varken släpper ut föroreningar eller koldioxid.

Några företag inom transportbranschen har redan valt elektromobilitet. Ett av dessa företag är XPO Logistics.

”På XPO föregår vi med gott exempel när transportbranschen nu blir allt mer medveten om behovet av alternativa lösningar”, säger Luis Gomez, transportchef på XPO Logistics Europe. ”Vi kan rekommendera Renault Trucks när det gäller att investera i utveckling av elfordon, som är ett praktiskt sätt att nå nollutsläpp.

Suez följer också lanseringen av Renault Trucks serie Z.E med intresse.
”Vi är mycket nöjda med att se en konkurrenskraftig ny industriell lösning komma ut på marknaden och att kunna samarbeta med Renault Trucks”, förklarar Edouard Hénaut, direktör för lokala tjänster på Suez. ”Den nya eldrivna lastbilen gör att Suez kan hjälpa våra kunder att minska koldioxidutsläppen genom en miljövänlig och tyst lösning för sophämtning som innebär nollutsläpp.  

Renault Trucks Master Z.E., som ska släppas i september 2018, passar för leveranser den sista biten fram till dörren och ger tillgång till innerstadszoner med stränga trafikrestriktioner. Batteriet i detta helt eldrivna fordon tar sex timmar att ladda.

Lastkapaciteten är samma som hos den konventionella dieseldrivna Renault Master. Serien Master Z.E. finns i sex varianter utformade för att uppfylla alla krav från företag som arbetar i stadsmiljöer.

För att skydda föraren och lasten har Master Z.E. utrustats med backkamera, backradarsystem och backspegel med vidvinkel som standard.

Den specialdesignade 16-tonsversionen av Renault Trucks D Z.E. är perfekt för stadstrafik och temperaturreglerade leveranser. Renault Trucks D Wide Z.E. kommer att släppas i en 26-tonsversion för effektiv sophämtning. Båda modellerna kommer att tillverkas i Renault Trucks fabrik i Blainville-sur-Orne, Normandie i Frankrike under andra halvåret 2019.

En medeltung Renault Trucks Z.E.-lastbil har en räckvidd på upp till 300 km beroende på användning och batterikonfiguration. Batteripaketet är den dyraste posten när man köper en eldriven lastbil. För Renault Trucks är det uteslutet att kompromissa med nyttolast eller kostnadseffektivitet, därför kommer det att finnas olika räckvidder anpassade till kundernas behov.

Tack vare den snabba DC-laddningen kan litiumjonbatterierna i Renault Trucks D Z.E. och Renault Trucks D Wide Z.E. laddas fullt på så kort tid som 1–2 timmar. Med AC-ladddning över natten tar det 12 timmar att ladda ett 300-kWh-batteri.

27 juni, 2018

Journalister som vill ha ytterligare information, vänligen kontakta Séveryne Molard,
tel +33 (0)4 81 93 09 52 severyne.molard@renault-trucks.com

För fler nyheter besök www.volvogroup.se

Volvokoncernen är en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvokoncernen tillhandahåller också kompletta finansiella tjänster och service. Volvo sysselsätter nästan 100 000 personer, har produktionsanläggningar i 18 länder och försäljning på mer än 190 marknader. Volvokoncernen omsatte 2017 cirka 335 miljarder kronor och är noterat på Nasdaq Stockholm.

Form background image

Subscription Service

Relaterade nyheter

Senaste pressmeddelandet

Latest Press Release