Volvokoncernen har en unik position inom elektromobilitet

Volvokoncernen utvecklar bussar, lastbilar, anläggningsmaskiner och marina och industriella applikationer, för eldrift. Det ger koncernen en unik position och visar tydligt på företagets stora bredd och gedigna tekniska kunnande inom elektromobilitet. Nu fortsätter utvecklingen av elfordon i snabb takt inom koncernen samtidigt som flera av lastbilsbolagen nästa år startar försäljning av eldrivna lastbilar.
elektro mobilitet

Volvokoncernen har sedan länge både kunskapen och teknologin för att utveckla eldrivna fordon. Redan idag utvecklar koncernen eldrivna transporter som täcker en stor del av samhällets behov. Det handlar om bussarna i stadens kollektivtrafik,  distribution av gods med lastbil för kortare sträckor i en stad eller för anläggningsarbete av vägar och fastigheter.

- Vår styrka ligger i vår bredd och vår erfarenhet. Vi är en av världens största tillverkare av kommersiella fordon . Genom att vidarutveckla den avancerade teknologin från Volvos elbussar och anpassa den efter våra olika typer av fordon och våra kunders behov har vi en mycket stark och unik position inom elektromobilitet. Nu fortsätter vi att driva arbetet med elektrifiering i snabb takt framåt,  Lars Stenqvist,Chief Technology Officer ,Volvokoncernen.

Här är några exempel på Volvokoncernens omfattande arbete med elektrifiering:

• Volvo Bussar är en av världens ledande utvecklare av el- och hybrid teknologin. Totalt har företaget sålt över 4000 elektrifierade Volvobussar globalt.

• 2019 ska de första eldrivna Volvo-lastbilarna säljas i Europa. Hittills har Volvo Lastvagnar lanserat två eldrivna lastbilsmodeller, Volvo FL Electric och Volvo FE Electric.

• Renault Trucks ska sälja eldrivna lastbilar tillverkade i Frankrike. Företaget har utvecklat och testat eldrivna distributionslastbilar under flera år tillsammans med kunder.

• Mack Trucks planerar för en helt eldriven Mack LR-sopbil som ska köra i New York City under 2019.

• Lastbilstillverkaren i Japan, UD Trucks, planerar att ha elfordon i daglig drift senast 2020.

• Volvo Construction Equipment har utvecklat flera prototyper av elektriska maskiner. Den helt elektriska kompakta grävmaskinen, EX2, den autonoma eldrivna lastmaskinen, HX2, hjullastaren och el-hybriden LX1 och grävmaskinen EX1.

• Volvo Penta kommer att erbjuda elektrifierade lösningar 2021 i både sina marina och industriella segment.