Praktisk utbildning

Etiopien är den snabbast växande ekonomin i Afrika, men utvecklingen hålls tillbaka av bristen på utbildad arbetskraft. Samtidigt är hälften av alla unga helt eller delvis arbetslösa. En skola som stöds av Volvokoncernen har dock en viktig roll när det gäller att utbilda nästa generation servicetekniker och förare.
Praktisk utbildning

Fasil Asefa är fast besluten att lära sig allt han kan om Volvolastbilar för att en dag kunna starta sitt eget företag. I Etiopien råder stor brist på välutbildade servicetekniker som han. När Fasil Asefa började arbeta i verkstaden på Debre Zeit Road strax utanför Addis Abeba för två år sedan kände han direkt att han hittat sitt drömjobb.

Hans arbetsgivare tillhör Equatorial Business Group (EBG) som importerar Volvo Trucks och Volvo CE till Etiopien. Det är en perfekt plats för någon som vill lära sig allt om hur man servar lastbilar och anläggningsmaskiner. – Det är en fantastisk arbetsplats! Jag har erfarna kolleger som ger goda råd och skapar bra stämning, säger Fasil Asefa. Hans arbetsplats är enorm med två kontorsbyggnader och flera verkstäder och visningsrum.

Totalt 66 tekniker arbetar här, specialiserade på anläggningsmaskiner eller lastbilar. 23-årige Fasil Asefa är nyanställd, men har redan målet klart: – Jag vill lära mig allt jag kan inom yrket och sedan öppna min egen verkstad! Det bästa med fordonsindustrin är att det finns en sådan innovationskraft och så mycket att lära. Jag försöker ta reda på allt jag kan om nya tekniker och jag älskar det, säger han. Fasil Asefa trivs med stämningen på arbetsplatsen och stödet från arbetsgivaren.

Medarbetarna erbjuds exempelvis transport till och från jobbet och eftersom han bor i en annan del av staden är det viktigt. Många av Fasil Asefas kolleger är unga precis som han och några känner han från utbildningen på Selam Technical & Vocational Centre. Skolan har ett nära samarbete med Volvokoncernen och dess återförsäljare.

En förebild för andra yrkesskolor

Som förstagångsbesökare på Selam Technical & Vocational Centre är det lätt att glömma att man befinner sig i en skola. I den rena, rymliga verkstaden står lastbilar parkerade i rader i väntan på service,

precis som hos vilken premiumåterförsäljare som helst. Skillnaden är att de servicetekniker i blåkläder

som syns överallt, i själva verket är studenter. Från första dagen på utbildningen hanterar de riktiga lastbilar och anläggningsmaskiner, och varje gång ett nytt ämne introduceras kan de genast testa sina kunskaper i praktiken.

Idag har läraren Hanna Nigussie samlat en grupp studenter runt en modern Volvo D13-motor för en lektion om ventiler och insprutare. Att ha tillgång till den här typen av utrustning gör det möjligt att bedriva en helt annan slags undervisning än på andra skolor i Etiopien där resursbrist ofta tvingar lärarna att ägna mer tid åt teori. – Jag har själv varit student här och valde skolan för att få möjlighet att arbeta med tunga fordon och maskiner, säger Hanna Nigussie.

Selam Technical & Vocational Centre är en filial till det lokala barnhemmet Selam Children’s Village och erbjuder olika utbildningsprogram för unga, varav många bor på barnhemmet. Sedan 2012 driver de Etiopiens första toppmoderna yrkesutbildning för servicetekniker av tunga fordon.

Programmet är ett resultat av ett samarbete mellan skolan, FN:s organisation för industriell utveckling (UNIDO), den svenska myndigheten Sida och Volvokoncernen med Volvo CE i den ledande rollen. Asmeret Gebrekidan är institutionssamordnare på skolan och tycker att programmet blivit en stor framgång.

– Skolan har ett bra samarbete med UNIDO, Sida och Volvokoncernen. De bidrar med utrustning och fortbildning, och vi driver programmet i våra lokaler, säger hon.

I dagsläget stöder Volvokoncernen tre utbildningsprogram för servicetekniker i Etiopien, Marocko och Zambia. Dessutom har en skola för yrkesförare nyligen öppnats i Etiopien och ytterligare en är på gång i Marocko senare i år.

Läs också om Skola för lastbilsförare ska förbättra trafiksäkerheten i Marocko