Samuel vill vara där det händer

Framtidens IT-jobb finns inom fordonsindustrin. Det menar Samuel Alinder, IT Solution Architect, på Volvokoncernen. -Vi är inne i en spännande utveckling just nu och det går snabbt. Det är här det händer, säger han.
Samuel vill vara där det händer

Samuel Alinder är utbildad elektronikinjenjör från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Han har arbetat inom Volvokoncernen i över 20 år och har aldrig ångrat sitt val.

-Jag har alltid varit intresserad av fordonsindustrin och att arbeta med tekniken i fordonen. Det är en innovativ växande bransch med modern teknik. Ta bara utvecklingen av självkörande fordon och elfordon där vi inom IT spelar en stor och viktig roll för utvecklingen, säger han.

Karriärmöjligheterna inom Volvokoncernen är näst intill obegränsade, menar Samuel Alinder. Själv har han haft möjligheten att arbeta med flera av koncernens olika bolag och han har under en period rest runt i världen för att introducera nya moderna IT-verktyg.

-Det går lätt att vidarutbilda sig inom företaget. Här finns stora valmöjligheter för dig som IT-ingenjör. Vi arbetar med alla typer av teknik och arkitektur. Titta bara på mängden mjukvara i en lastbil jämfört med till exempel en personbil. Lastbilen har allt det som personbilen har plus mycket, mycket mer. Dessutom arbetar vi också med bussar och anläggningsmaskiner. Så variationen är enorm, säger Samuel Alinder.

Just nu ansvarar han för ett team på åtta personer som arbetar med mjukvara på ett lite annorlunda sätt.

-Istället för att vi är ett gäng IT-experter där var och en enbart jobbar med sina uppgifter inom sitt specialistområde så arbetar vi tillsammans mot en gemensam lösning. Det gör att kunskapen inom gruppen blir bredare och arbetet roligare. Vi blir också betydligt mindre sårbara och kan leverera snabbare, säger han.

Teamet arbetar också i nära samarbete med koncernens produktutvecklare vilket också är viktigt, enligt Samuel.

-Vi är inte en egen del vid sidan om utan vi är en del av affären. Vi bidrar med våra kunskaper till produktutveckling och samarbetar för att nå bästa resultat, säger han.

Framtiden ser ljus ut enligt Samuel. Den nya spännande tekniken gör att det inte finns några begränsningar, menar han.

-Vi behöver unga nyfikna IT-ingenjörer som brinner för det de gör. Här finns alla möjligheter, säger han.