Volvokoncernen har upptäckt för tidigt åldrande av en komponent i avgasefterbehandlingssystemet

Volvokoncernen har upptäckt att en komponent i ett avgasefterbehandlingssystem som används på vissa marknader åldras snabbare än förväntat, vilket skulle kunna leda till att motorerna överskrider utsläppsgränserna för kväveoxider (NOx). Alla produkter utrustade med komponenten möter utsläppskraven vid leverans. Försämringen är en konsekvens av ett materialproblem som uppstår över tid. En fullständig analys av frågan är inte avslutad och det är inte möjligt i nuläget att bedöma de finansiella konsekvenserna. Kostnaderna kan dock bli betydande.
1860x1050-news-common-volvo-sign

Volvokoncernen har upptäckt att en komponent i ett avgasefterbehandlingssystem som används på vissa marknader med stränga utsläppskrav åldras snabbare än förväntat. Det innebär att förmågan att omvandla kväveoxider (NOx) blir mindre effektiv än avsett, vilket i sin tur skulle kunna leda till att motorer och fordon överskrider utsläppsgränser för NOx. Koncernens pågående undersökning indikerar så här långt att det för tidiga åldrandet inte verkar påverka alla motorer och fordon på samma sätt och i samma utsträckning. Företaget informerar nu berörda myndigheter på olika marknader och påbörjar diskussioner om åtgärdsplaner.

Det för tidiga åldrandet av komponenten utgör inget produktsäkerhetsproblem och påverkar inte heller fordonets eller motorns prestanda negativt på andra områden än utsläppskontrollen. Försämringen är en konsekvens av ett materialproblem som uppstår över tid. Alla motorer och fordon som är utrustade med komponenten möter utsläppskraven vid leverans. Den största volymen av potentiellt påverkade motorer har sålts i Nordamerika och Europa. En fullständig analys av frågan är inte avslutad och åtgärdsplaner med tillsynsmyndigheter inte fastställda. Företaget är därför ännu inte i stånd att uppskatta antalet motorer eller fordon som kan komma att behöva åtgärdas. Det är därmed inte heller möjligt att bedöma de finansiella konsekvenserna i nuläget. Kostnaderna för att åtgärda problemet kan dock bli betydande.

16 oktober 2018

Journalister som vill ha ytterligare information, vänligen kontakta chefen för mediarelationer Claes Eliasson 076-553 72 29.

Denna information är sådan information som AB Volvo (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 16 oktober 2018 kl. 08.00 CEST.

För fler nyheter besök www.volvogroup.se

Volvokoncernen är en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvokoncernen tillhandahåller också kompletta finansiella tjänster och service. Volvo sysselsätter nästan 100 000 personer, har produktionsanläggningar i 18 länder och försäljning på mer än 190 marknader. Volvokoncernen omsatte 2017 cirka 335 miljarder kronor och är noterat på Nasdaq Stockholm.

Form background image

Subscription Service

Relaterade nyheter

Senaste pressmeddelandet

Latest Press Release