Professor Sonia Yeh tilldelas Håkan Frisingers stipendium för innovativ forskning om mobilitet

Håkan Frisingers stiftelse för transportmedelsforskning tilldelar 2018 års stipendium till professor Sonia Yeh vid Chalmers tekniska högskola. Sonia Yeh får stipendiet, som är på 250 000 kronor, för sin innovativa forskning rörande hållbara transporter och lösningar för mobilitet.
SoniaYehx

Professor Sonia Yeh har sin tjänst vid institutionen för rymd- geo- och miljövetenskap på Chalmers tekniska högskola. Hennes forskningsområden innefattar alternativa transportbränslen, konsumentbeteende och rörlighet i städerna samt arbete med hållbarhetsstandarder. Hennes forskning har gjort henne till en internationellt erkänd expert inom energiekonomi och modellering av energisystem.

Bland annat ledde hon ett stort samarbetsprojekt med universitet i Kalifornien för att ta fram råd till de amerikanska staterna Kalifornien och Oregon, samt British Columbia i Kanada, kring design och genomförande av marknadsbaserade policys med målet att minska utsläpp av växthusgaser från transportsektorn.

Professor Yeh har mottagit flera utmärkelser, bland annat kom hon till Chalmers som Adlebertskas gästprofessor 2015, hon har också tilldelats US Fulbright ämnesföreträdarprofessur i Alternativ energiteknik, där hon har en viktig roll i att underhålla och utveckla utbytet av forskning kring transport mellan USA och Sverige, samt övriga Europa.

Professor Yeh vill genom sin forskning främja hållbara transporter genom att koppla innovativa ”Big Data”-tekniker till den framtida utvecklingen av människans mobilitet. Detta med fokus på att utforma lösningar för att minska utsläppen och samtidigt öka den samhälleliga nyttan inom områden som bekvämlighet och tillgänglighet till mobilitet.

Stipendiet delas ut av Håkan Frisingers stiftelse vid ett seminarium måndagen den 6 maj från 13.00 på Chalmerska Huset, Göteborg. Seminariet kommer att hållas på engelska.

För mer information och en eventuell anmälan till seminariet kontakta: Fabienne Niklasson, tel: 031-308 6700, secretariat@vref.se.

Håkan Frisinger var vd för Volvo 1983 – 1987 och styrelseordförande 1997-1999. Nominering till mottagare av Frisingerstipendiet görs av Chalmers tekniska högskola enligt en överenskommelse mellan Chalmers och Volvos Forsknings- och Utbildningsstiftelser (VREF)

Volvos Forsknings-och Utbildningsstiftelser (Volvo Research and Educational Foundations) www.vref.se

Journalister, som vill ha ytterligare information, vänliga kontakta Karin Lundgren, tel: 031-772 22 56

2019-04-10

Program och mer information hittar du här:

För fler nyheter besök www.volvogroup.se
Volvokoncernen är en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvokoncernen tillhandahåller också kompletta finansiella tjänster och service. Volvo sysselsätter 105 000 personer, har produktionsanläggningar i 18 länder och försäljning på mer än 190 marknader. 2018 omsatte Volvokoncernen cirka 391 miljarder kronor. Volvokoncernen är ett publikt aktiebolag med huvudkontor i Göteborg. Volvoaktien är noterad på Nasdaq Stockholm.

Relaterade nyheter

Senaste pressmeddelandet

Latest Press Release