Utbildade lastbilsförare ska öka trafiksäkerheten i Etiopien

Volvokoncernen startar utbildning för lastbilsförare i Etiopien tillsammans med SIDA, UNIDO och lokala partners. 480 elever ska utbildas varje år och syftet är dels att öka trafiksäkerheten, dels att lösa problemet med den dåliga tillgången på yrkesförare i landet.
Road safety Ethiopia
Hussein Al Amoudi, CEO NEFC (ägare Nyala Motors, återförsäljare för UD Trucks), Mourad Hedna, vd UD MEENA, Daisuke Matsunaga, Japans ambassadör och Mesfin Boglae, vd Nyala Motors.

Sedan flera år driver Volvokoncernen lärlingsutbildningar för mekaniker i Afrika. Nu har också den första utbildningen för lastbilsförare startat. Nyligen hölls en högtidlig invigning av skolan i Etiopien och planen är att liknande utbildningar ska starta i flera andra länder.

Utbildningen för lastbilsförare ligger i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och är förlagd till skolan Selam Technical and Vocational Centre.

-Det är samma skola där vi tidigare haft utbildning för mekaniker , berättar Johan Reiman, ansvarig för koncernens lärlings-och förarutbildningar.

Grundläggande utbildning

Varje år ska nu cirka 480 elever utbildas. 40 av dem är helt nya studenter som kommer att få en grundläggande treårig utbildning i att köra lastbil på ett säkert och miljövänligt sätt. De blivande förarna ska också få viss utbildning i engelska och IT.

De resterande 440 arbetar redan som lastbilsförare. De ska under två gånger sex veckor få utbildning i att förbättra sin körning när det gäller säkerhet och miljö.

UD Trucks lastbilar och en buss

Volvokoncernen bidrar med tre UD Trucks lastbilar, en Volvo buss samt två simulatorer.  Dessutom ska en stor del av utbildningen av lärarna på skolan skötas av representanter från Volvokoncernen.

”UD Trucks, Volvokoncernens varumärke i Japan, har levererat tunga och medeltunga lastbilar av hög kvalitet, inom segmenten logistik, distribution och anläggning, i Etiopien i mer än 40 år och dessutom erbjudit en utvecklad support på eftermarknaden. Vi är mycket glada över att kunna bidra till förarutbildningen genom våra tre UD Trucks Quester lastbilar och dessutom bidra till utvecklingen av Etiopien både när det gäller infrastruktur och kompetensutveckling, säger Mourad Hedna, President UD Trucks MEENA.

Han deltog, tillsammans med Hiroshi Yokofujita, försäljningschef , nya marknader, UD Trucks MEENA och Jeferson Machado, försäljningschef östra Afrika under invigningen av skolan.

Minska antalet olyckor

Utbildningen sker i samarbete med svenska SIDA och UNIDO FN’s organ för industriell utveckling. Olycksstatiskten i Etiopien är hög och många olyckor involverar tunga fordon.

-Enligt en rapport från WHO var det 77 döda på 10 000 registrerade fordon 2013.  Genom att utbilda förarna hoppas vi kunna bidra till att minska den siffran. Dessutom är det brist på utbildade lastbilsförare i landet och det här kan hjälpa våra kunder i Etiopien att få tillgång till välutbildade förare. Vi är stolta över att vara med och stödja våra kunder och det etiopiska samhället i de här viktiga frågorna. Genom att utbilda lokal arbetskraft bidrar vi också till en hållbar tillväxt i de länder där Volvokoncernen verkar, säger Johan Reiman.

Så här arbetar vi med CSR och hållbarhet.

Relaterade nyheter

Senaste pressmeddelandet

Latest Press Release